Vänsterpartiets give’em hell-moment

Med hjälp av Sverigedemokraterna tar Vänsterpartiet ett steg närmare en regeringskris och möjligheten att fälla regeringen Löfven.

Ilskan inom partiet mot regeringens förslag om att införa fri hyressättning i nybyggnation och Socialdemokraternas bemötande av Vänsterpartiet har gjort att partiet fått nog.

– Vänsterpartiet har uppfattats som en dörrmatta åt Socialdemokraterna, och den tiden är förbi, säger Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Nu är det någon spinndoktor som har sagt att han ska provocera oss, tänkte vänsterpartisten och riksdagsledamoten Jens Holm när han såg presskonferensen med Morgan Johansson. Det hade bara gått några få timmar efter att hans partiledare Nooshi Dadgostar gett regeringen ett ultimatum – slopa planerna för marknadshyror eller så fäller Vänsterpartiet regeringen Löfven.

Tänker de kasta ut Morgan och tro att vi är nöjda med att offra honom, tänkte han sen, det kommer vi inte vara. Måttet är rågat.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Under presskonferensen kallade Morgan Johansson Vänsterpartiet oseriöst, och närmast halsstarrigt. Med trött röst upprepade han att det inte går att dra tillbaka ett förslag som inte finns och det borde även Vänsterpartiet kunna förstå. Dagen efter upprepade statminister Stefan Löfven det samma.

Ilskna medlemmar

Men vänsterpartisterna är arga, några riktigt förbannade. De blev arga när regeringen, i Vänsterpartiets ögon, kom så lindrigt undan i LAS-frågan, och arga för att regeringen fortsätter att lägga fram förslag som Vänsterpartiet är emot.

I två och ett halvt år har vänsterpartister sagt att frågan om marknadshyror är en röd linje för partiet och sagt att då kommer de att försöka rösta bort Stefan Löfven genom en missförtroendeomröstning i riksdagen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar har försökt att få till ett möte med Stefan Löfven eller Morgan Johansson, men tycker inte att hon fått någon respons. Det är vänsterpartisterna också arga över. På sin egen kant är Jonas Sjöstedt arg, den förre partiledaren som inledde det här chickenracet mot regeringskris. Han skriver arga debattartiklar om Socialdemokraternas arrogans och att han gärna går till extraval på grund av marknadshyror.

Jobbat med förankringen

Momodou Malcolm Jallow är Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson.

– Det här är inte prestige, det handlar om tre miljoner hyresgäster, säger han upprört.

– Det är inget nytt, vi har pratat om det här sedan 2019 när regeringen släpptes fram. Vi går inte snabbt fram, de har haft flera år på sig.

Momodou Malcolm Jallow i Vänsterpartiets demonstrationståg.
Momodou Malcolm Jallow i Vänsterpartiets demonstrationståg.

Sedan våren 2020, när utredningen om fri hyressättning i nybyggnation tillsattes har Jallow jobbat på att förankra partiets ståndpunkt hos medlemmar ute i landet. Han har haft möten med distrikten, förklarat partiets ställning i frågan och pratat om vad som kommer att hända om regeringen inte stoppar förslaget, att det kan leda till en regeringskris. Han tycker det finns ett stöd för partiets linje.

– Jag har fått hur många mail som helst, och samtal. Människor som är arga och säger – när sätter ni igång! Morgan Johansson är så arrogant och håller på med skrämselpropaganda.

– Vänsterpartiet har uppfattats som en dörrmatta åt Socialdemokraterna och den tiden är förbi, säger Jallow.

”Övermänsklig kompromiss”

Partiledaren Nooshi Dadgostar känner också att partiet står bakom den här linjen och har fått mycket positiv respons från medlemmarna. Hon menar att partiet redan har visat sig samarbetsvilligt genom att stå bakom en regering som vilar sig på januariavtalet, utan att ha haft inflytande över avtalets innehåll.

– Det är en helt övermänsklig kompromiss som vi har gjort för att ändå få till den här regeringen. Jag är osäker på att något annat parti någonsin kompromissat så mycket, säger Nooshi Dadgostar.

– När vi sen säger att en punkt av 73 inte kan genomföras och att vi till och med vill förhandla om denna frågan. Vem ska vi ens kompromissa med om ingen ens vill prata med oss.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer regeringen att hålla krismöte i helgen tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Vad gör ni på måndag om regeringen erbjuder att lägga ner utredningen?

– Jag har inte anledning att ta ställning till något som inte har hänt, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt är fortfarande aktiv på sitt eget håll.
Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt är fortfarande aktiv på sitt eget håll.
Publisert:

LÄS VIDARE