S-kravet: Stoppa försäljningen till Engelska skolan

Socialdemokraterna i Stockholm kräver att försäljningen av lokaler till Internationella engelska skolan stoppas.

Anledningen är uppgifterna som framkommit i Aftonbladets granskning.

– Det är fruktansvärt på alla sätt och vis. Det är helt orimligt att Skolinspektionen ska behöva jaga skolans huvudmän och inte få reda på exakt ägarstruktur, säger Karin Wanngård (S). 

Internationella engelska skolan har 39 skolor runt om i Sverige och vill öppna uppåt 20 nya de närmaste fem åren.

Expansionen fortsätter trots att ansvarig myndighet Skolinspektionen ännu inte fastställt om ägarna är lämpliga. Skolans ordförande säger att hon inte vet något om merparten av ägarna.

– Jag känner inte dem så jag kan inte svara på några frågor om dem. Jag vet inget om dem, säger styrelseordförande Carola Lemne.

Oppositionsborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård kräver stopp för Engelska skolan
Oppositionsborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård kräver stopp för Engelska skolan

Extrainkallat möte om försäljning

Oppositionsborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård (S) reagerar mycket kraftigt på uppgifterna som kommer fram i Aftonbladets artikel. Hon kräver att Stockholm stad stoppar planerade försäljningar till Internationella engelska skolan.

– De hyr lokaler av Stockholm och vill köpa dem. Det är oerhört viktigt att det pausas och att vi säkerställer att de har en god dialog med Skolinspektionen innan det kan bli någon försäljning.

Två av skolorna som Engelska skolan enligt Wanngård vill köpa ligger i Bromma respektive Hässelby strand. Lokalerna förvaltas av det kommunala bolaget Sisab.

Enligt Wanngård ska bolaget ha ett extrainkallat styrelsemöte nästa vecka där försäljningar av lokaler till Engelska skolan ska avhandlas.

– De jobbar väldigt snabbt nu och vill köpa lokaler. Men vi måste inte alls sälja till Internationella engelska skolan. Varför är det så bråttom att man måste lägga in ett extra styrelsemöte? säger hon.

Internationella engelska skolan är en av Sveriges största friskolekoncerner. Idag finns det 39 skolor runt om i Sverige.
Internationella engelska skolan är en av Sveriges största friskolekoncerner. Idag finns det 39 skolor runt om i Sverige.

Sekretess om försäljning

Du var kommunstyrelsens ordförande i Stockholm 2014–2018, vad har du för ansvar för utvecklingen?

– Vi sålde inga skolfastigheter och vi försökte ha god dialog med Skolverket. Jag tycker att jag har ett stort ansvar och också drivit frågan hur jag vill se utvecklingen. Det är inte samma sak som att jag har lyckats, uppenbarligen tvärtom.

Sisab kan med hänvisning till sekretess inte uttala sig om några planerade försäljningar. Inte heller om vad som ska tas upp på det extrainsatta mötet. ”Ärendet är belagt med sekretess så jag kan tyvärr inte uttala mig om detaljer kring detta.” skriver kommunikationschefen Jacob Landin i ett mejl.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) vill inte ställa upp på intervju. Moderaterna i Stockholms stadshus pressavdelning skriver i ett mejl angående Skolinspektionens svårigheter med att fastställa ägarstrukturen i Engelska skolan: ”Vi kommenterar inte pågående myndighetsutövningar.”

Publisert: