Coronaviruset

Stort covid-19-utbrott på äldreboende – en vecka efter vaccinering

Experten: Skyddar först efter två veckor

Av: 

Sara Milstead

NYHETER

Tolv personer har insjuknat och en person har dött i covid-19 på ett äldreboende i Gällivare.

Utbrottet kom drygt en vecka efter att brukarna fått första dosen av Pfizers vaccin.

– Vi jobbar nu med smittspårning för att få stopp på spridningen, säger Annette Viksten Åhl, socialförvaltningschef.

Äldreboendet Forsgläntan började vaccinera sina brukare i slutet av första veckan på det nya året. Samtliga fick då den första dosen av Pfizers vaccin. 20 januari, alltså drygt en vecka senare, hade tolv boende smittats med coronaviruset – trots vaccination. Under helgen avled också en person med bekräftad covid-19.

Annette Viksten Åhl, verksamhetschef, skriver i ett mejl till Aftonbladet att utbrottet tros ha samband med jul- och nyårshelgerna och att man nu börjat smittspåra för att ta reda på hur smittan tagit sig in.

– Det har varit en ökad social rörlighet över jul och nyår, vilket kan ha bidragit till att vi fått in smittan på boendet. Vem som har burit med sig smittan vill vi inte spekulera i. Vi jobbar med smittspårning för att få stopp på spridningen, skriver hon.

Annette Viksten Åhl

Tar två veckor

Att vaccinet inte tycks ha skyddat de boende mot infektion kan verka märkligt, men är inte egentligen inte särskilt förvånande, enligt Ali Mirazimi, virusforskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

– Det tar en till två veckor innan sprutan gett effekt. Fullt skydd får man först efter den andra sprutan, som ska tas tre veckor efter den första. Då är skyddet runt 95 procent, säger han.

Ali Mirazimi, virusforskare vid Karolinska institutet i Stockholm, säger att det tar en till två veckor innan sprutan gett effekt.

Han tror inte heller att själva vaccinet ligger bakom de boendes insjuknande.

Tillfälligt besöksförbud

– Vaccinet orsakar inte covid-19, men däremot kan man drabbas av andra biverkningar. Att någon dött med covid-19 säger inte heller så mycket. Man kan dö av många orsaker på ett äldreboende, säger han.

Socialförvaltningen i Gällivare kämpar nu för att få kontroll på covid-19-utbrottet. Bland annat har kommunen lämnat in en begäran om tillfälligt besöksförbud.

– Vi har också infört kohort vård som betyder att den personal som tar hand om covid-19-patienter inte vårdar andra brukare. De som är smittade är isolerade från andra personer, på egen avdelning eller eget rum där ”deras” personal tar hand om dem, skriver Annette Viksten Åhl i mejlet.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Vård & omsorg

Gällivare