M-kravet: Granska regeringens coronastrategi igen

Moderaterna kräver en ny granskning av Sveriges coronastrategi.

Partiet lyfter bland annat fram regeringens olika budskap gällande hur smittspridningen ska begränsas.

– Man måste kunna utkräva ansvar, säger Tobias Billström (M).

Den politiska hanteringen av coronapandemin har granskats av coronakommissionen. Nu vill Moderaterna sjösätta ännu en granskning, denna gång utförd av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

I dag lämnar partiet in en anmälan till KU. Tobias Billström, gruppledare i riksdagen, säger att tidpunkten då regeringen måste redogöra för vilka politiska beslut som legat till grund för den svenska strategin nu är här.

– Det är extra viktigt eftersom Sverige sticker ut om man tittar på antal döda och sjuka, säger han.

KU bör lägga särskild stor vikt vid att granska regeringens agerande under hösten när andra vågen slog till, anser Billström.

– Förberedelsen inför andra vågen kom igång sent, precis som nödvändiga åtgärder för att dämpa smittspridningen, säger han.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen
Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen

Dan Eliassons varning

Billström anser också att regeringen kommunicerat olika mål. I våras var målet att begränsa smittspridningen så att sjukvården klarar av av det, nu är det att begränsa smittspridningen generellt.

– Det är två mål som inte är helt förenliga.

På frågan varför granskningen ska ske just nu säger Billström att svenska strategin har blivit mer förvirrad under de senaste dagarna. Han pekar till exempel på uppgifterna om att MSB:s tidigare generaldirektör velat ha hårdare åtgärder men att regeringen enligt honom inte hörsammat det.

– Sedan är det sista dagen innan KU:s fönster för granskning stängs, tillägger han.

Ansvarsfrågan

Stefan Löfven har svarat på frågor upprepade gånger om Sveriges strategi, vad hoppas du att denna granskning ska tillföra för nytt?

– Problemet är att statsråden har svarat på väldigt många frågor men kommunicerat olika budskap. Jag hoppas att vi kan få klarhet i ansvarsfrågan i denna mycket omfattande kris. Det är också viktigt att dra lärdomar inför kommande kriser.

Riksdagens konstitutionsutskott består av politiker från alla riksdagspartierna. Utskottets uppgift är att bland annat att granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE