Presidenten omvald i pandemistängt Portugal

TT-AFP

Publicerad 2021-01-24

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa väljs om med betryggande segermarginal. Här intervjuas han i samband med att han röstat i Cerlorico de Basto i norra Portugal.

Portugals president väljs som väntat om för en ny mandatperiod.

Den största utmaningen mot honom bedömdes på förhand vara att pandemin skulle dra ut på valprocessen.

Marcelo Rebelo de Sousa får åtminstone 60 procent av rösterna, enligt prognoser som publiceras i landets största medier. Därmed tycks han av allt att döma ha en god marginal till de 50 som krävs för att vinna redan i första omgången.

Den populäre 72-åringen – som tidigare var partiledare för liberalkonservativa PSD – hade klart störst stöd i opinionsmätningarna på förhand. Det enda hindret på väg mot fem nya år bedömdes vara ett frånfälle bland väljarna.

Omfattande restriktioner har gällt i Portugal de senaste tio dagarna med anledning av en tilltagande smittspridning. Om alltför många hade stannat hemma hade det kunnat tvinga fram en andra omgång.

Det socialdemokratiska Socialistpartiets kandidat Ana Gomes kommer som förväntat tvåa och därefter kommer André Ventura från det högerpopulistiska partiet Chega (som betyder "Nog", som i "Nu är det nog").

Det mesta av politiken i Portugal styrs av premiärministern och regeringen men presidenten har mandat att nominera premiärminister och upplösa parlamentet ‒ och är dessutom överbefälhavare för landets väpnade styrkor.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel politisk färg för PSD.

ANNONS