Nobelpriset för upptäckter om hepatit C

Uppdaterad 2021-10-04 | Publicerad 2020-10-05

Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi för sina upptäckter om hepatit C-viruset.

Nobelförsamlingen kallar upptäckterna för banbrytande.

– Det är en milstolpe i vår kamp mot virus, säger Nobelkommitténs Gunilla Karlsson Hedestam.

I dag inleds Nobelveckan. I dag prisas fysiologi eller medicin, på tisdag fysik, onsdag kemi, torsdag litteratur och fredspriset avslutar veckan på fredagen. Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till minne av Alfred Nobel delas ut måndag 12 oktober.

Årets första pris, det i medicin eller fysiologi, delas lika mellan amerikanerna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice för deras upptäckter om hepatit C-viruset och deras forskning kring medicin mot sjukdomen.

– 70 miljoner fall av sjukdomen förekommer varje år globalt och den orsakar tusentals dödsfall, säger Nobelkommitténs Gunilla Karlsson Hedestam under presentationen.

De tre pristagarnas upptäckter ledde till utveckling av blodtester som har eliminerat risken av av blodtransfusioner i stora delar av världen. Upptäckten var också ett startskott för en snabb utveckling av effektiva läkemedel mot hepatit C-virus.

– Det är en milstolpe i vår kamp mot virus, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Nobelförsamlingen kallar upptäckten banbrytande i ett pressmeddelande.

"Redan tidigare hade hepatit A- och B-virus upptäckts vilket var stora medicinska genombrott, men en stor andel fall av blodöverförd hepatit förblev oförklarade. Upptäckten av hepatit C-virus innebar att den kvarstående höga risken för blodsmitta kunde förklaras." skriver dem.

Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice får Nobelpriset i medicin efter upptäckten om hepatit C-virus.
Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice får Nobelpriset i medicin efter upptäckten om hepatit C-virus.

”Förvånade och mållösa”

Åtminstone två av pristagarna har tagit emot nyheten, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Karolinska institutets Nobelkommitté för fysiologi eller medicin.

– Jag ringde och väckte Harvey J. Alter och Charles Rice, och de var väldigt förvånande, glada och nästan mållösa, säger han.

Utöver det mycket ärofyllda priset tilldelas de även tio miljoner svenska kronor.

Annorlunda Nobelvecka

Årets Nobelvecka kommer på grund av coronapandemin inte att se ut som vanligt.

Den sedvanliga prisceremonin i Konserthuset i Stockholm den 10 december är inställd. Nobelprisen delas i stället ut i respektive pristagares hemland, sannolikt på Sveriges ambassad eller aktuellt universitet. Utdelningarna kommeratt tv-sändas.

I Oslo kommer utdelningen av Nobels fredspris att genomföras i mindre skala i Oslo universitets aula.

Den stora banketten i Stadshuset i Stockholm är också inställd. Årets pristagare ska i stället ha möjlighet att delta nästa år.

Även banketten i Oslo är inställd.

Nobelpriset i medicin 2021 går till duo för forskning på receptorer.