Mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja

Fem åtalas för mordplaner mot advokat

Av: 

TT

Försöket att döda advokaten genomfördes den 6 september 2019 vid dennes bostad på Kungsholmen i Stockholm. Arkivbild.
Försöket att döda advokaten genomfördes den 6 september 2019 vid dennes bostad på Kungsholmen i Stockholm. Arkivbild.

NYHETER

Två gånger försökte kvinnan i 50-årsåldern få den kände advokaten mördad. Vid det andra försöket i september förra året skottskadades han och en man dömdes till 14 års fängelse för mordförsöket. Nu åtalas kvinnan och fyra andra personer för att ha planerat mordförsöket och för planer på ett tidigare försök.

Åtalet som lämnades in till Stockholms tingsrätt består av två delar. Den ena handlar om mordförsöket på advokaten vid hans bostad på Kungsholmen i Stockholm den 6 september 2019.

Advokaten sköts då utanför sin port av en 54-årig man som senare, i somras, dömdes för försök till mord till 14 års fängelse.

Var "uppbackning"

Men nu åtalas alltså även kvinnan och ytterligare en man i 50-årsåldern för händelsen. Mannen, som åtalas för försök till mord, ska enligt åtalet bland annat ha vidarebefordrat information om offret till den 54-årige skytten och ska också ha varit med som "uppbackning" när brottet begicks.

Kvinnan, som åtalas för anstiftan av försök till mord, ska ha gett de två männen i uppdrag att döda advokaten och försett dem med information om hur han bodde och vilka rutiner han hade.

Den andra delen av åtalet handlar om ett tidigare försök att döda advokaten. Kvinnan ska under hösten 2018, tillsammans med en kvinna i 35-årsåldern, uppdragit åt två män, födda 2001, att mot betalning döda honom.

Männen ska ha åtagit sig att utföra mordet men brottet utfördes aldrig.

Köpte kniv

De båda kvinnorna ska ha betalat de två männen cirka 50 000 kronor för brottet och "täckande av kostnader för brottets utförande". Kvinnorna ska också ha inhandlat en kniv som de överlämnat till männen. Enligt åtalet var kniven "särskilt ägnad att användas som hjälpmedel vid det planerade mordet".

De två kvinnorna och männen åtalas för stämpling till mord och förberedelse till mord.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Toppjurist åtalas för attack mot advokat Olsson Lilja

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja

Stockholm

Kungsholmen

Våldsbrott