Jättefynd av knark i hyrförråd efter att bröder greps

I ett hyrt förråd hittade polisen stora mängder cannabis och tabletter. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om flera kilo ecstacy.

Två bröder, 21 och 25 år, misstänks nu för grovt narkotikabrott.

– Det är en hel del narkotika som nu är borta från gatan och risken för försäljning är eliminerad, säger kommissarie Per Åkermark vid polisen.

Bröderna kunde gripas den 3 december i Vallentuna, norr om Stockholm, efter att polis vid en visitation först upptäckt att de bar på lite hasch men sedan leddes vidare till två betydligt större narkotikafynd.

– Vi genomförde en husrannsakan i deras bostad och där anträffade vi en större mängd kontanter och annat som var intressant i utredningen. Vi tog kontanterna i beslag då vi misstänker att det handlar om grovt penningtvättbrott, säger Per Åkermark, kommissarie och operativ samordnare vid polisen i södra Roslagen.

Från narkotikaförsäljning?

– Det är vad vi misstänker men det ska vi utreda.

Polisen kunde efter att bröderna gripits söka igenom en förrådsanläggning.
Polisen kunde efter att bröderna gripits söka igenom en förrådsanläggning.

Över 20 kilo

Utredningen växte betydligt dagen efter det andra fyndet gjordes, i ett hyrförråd i Vallentuna. Polisen sökte igenom byggnaden och kunde beslagta en större mängd narkotika som hittades i ett av förråden.

Vad var det för något?

– Vi är tämligen säkra på att det är narkotika, cirka tio kilo vad vi tror är hasch och runt nio kilo tabletter. Det finns nu för analys på NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm).

Polisen hittade ytterligare 2,4 kilo preparat som man också misstänker är narkotika.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tros de nio kilo tabletterna vara ecstacy.

Vad betyder det här stora fyndet?

– Det är för vår del ett bra beslag. En hel del narkotika är borta från gatan och risken för försäljning är eliminerad, vilket vi är väldigt glada över.

Hur stort är detta jämfört med andra beslag?

– Det här är grovt narkotikabrott preparaten var för sig och det är ett stort narkotikabeslag, vilket vittnar om att det är väldigt utbrett med narkotikahanteringen och missbruket. Det är ett sällsynt stort beslag, med våra mått mätt lokalt. Samtidigt gjorde vi några veckor tidigare ett beslag i Österåker med ungefär samma kvantiteter.

I ett förråd i en anläggning i Vallentuna kunde polisen göra ett stort beslag av narkotika.
I ett förråd i en anläggning i Vallentuna kunde polisen göra ett stort beslag av narkotika.

Flera narkotikabrott

De två bröderna bor tillsammans hemma hos sina föräldrar. 25-åringen har flera gånger fått strafföreläggande för ringa narkotikabrott, det senaste bara omkring 10 dagar före det nu aktuella ärendet. Han fick då 4 500 kronor i dagsböter efter att ha försökt smuggla in omkring 50 tabletter Tramadol genom tullen på Arlanda.

21-åringen dömdes 2016 till ungdomsvård för försök till våld mot tjänsteman efter att ha kastat stenar mot en ordningsvakt på Roslagsbanan.

Den 21- och 25-årige brodern är nu på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Bröderna nekade till anklagelserna under häktningsförhandlingarna i början av december, men båda häktades med restriktioner.

Polisens Per Åkermark vill inte kommentera något om de misstänkta.

– Jag kan bara säga att det är två misstänkta som är frihetsberövade. Men vi utreder självklart om det finns fler som är inblandade.

Tillhör de någon gruppering eller har de verkat själva?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har flera utredningsuppgifter kvar att hantera.

”Oförminskad styrka”

På polisen är man väldigt nöjd med att två misstänkta narkotikaförsäljare nu är frihetsberövade.

– Det här är ett bra beslag. Vi kommer också fortsätta jobba mot kvantiteter men också mot unga missbrukare. Det kan ofta leda oss framåt i ärendena. Sen vill vi också få stöd och hjälpåtgärder till unga individer i vårt samhälle som missbrukar, säger Per Åkermark vid polisen i södra Roslagen.

Publisert:

LÄS VIDARE