Federley informerades om sexbrotten i september

Centerns vice ordförande Fredrick Federley visste i september att hans närstående var dömd för grova sexbrott.

Men partiet informerades inte förrän i förra veckan.

EU-parlamentarikern deltog enligt uppgifter till Aftonbladet på ett möte med Kriminalvården och den dömde mannen i september.

– Som förtroendevald ska man alltid vara extra försiktig i sina privata kontakter med myndigheter, eftersom det finns risk att man uppfattas agera i rollen som politiker, skriver Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till Aftonbladet.

Fredrick Federley meddelade förra veckan att han tar timeout från politiken. Detta efter att det uppdagats att en närstående till honom dömts för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, samt andra sexbrott mot barn. 

”De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skrev Federley i en kommentar på Facebook förra veckan.

Han tillade att han mår väldigt dåligt och inte kan fokusera på sitt politiska uppdrag. 

I går berättade Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson att man inte känt till relationen förrän i förra veckan och att förtroendet för Federley nu var skadat.

I ett sms till SVT skrev Arthursson att ”han har vetat om detta under en längre tid” och att detta har “skadat förtroendet för honom”.

Fredrick Federley.
Fredrick Federley.

Möte i september

Den närstående mannen dömdes 2014 och är villkorligt frigiven. Enligt uppgift till Aftonbladet medverkade Federley redan i september i ett möte med Kriminalvården och mannen, något Expressen också har rapporterat. Syftet var att upplysa mannen om myndighetens beslut att informera andra i hans närhet om de brott han begått. Detta eftersom det rör sig om brott mot barn. 

Enligt Aftonbladets uppgifter medverkade Federley på mötet eftersom mannen önskat att han skulle vara med. Där ska han också ha fått information om mannens brottshistorik. En källa uppger att Federley blev mycket upprörd under mötet med Kriminalvården.

Han ska ha påtalat att han är en viktig person och att beslutet om att informera andra om mannens brott skulle kunna skada honom, detta eftersom han rör sig i offentligheten. 

Dagarna efter mötet ska den närstående och Federley ha gått skilda vägar.

Annie Lööf och Fredrick Federley på Centerpartiets valvaka 2019.
Annie Lööf och Fredrick Federley på Centerpartiets valvaka 2019.

Centerpartiet ser allvarligt på uppgifterna

Enligt uppgifter ska man från Kriminalvårdens sida under mötet ha uppfattat det som att Federley försökt påverka myndigheten.

Centerpartiets partiledning ser allvarligt på uppgifterna. 

– Som förtroendevald ska man alltid vara extra försiktig i sina privata kontakter med myndigheter, eftersom det finns risk att man uppfattas agera i rollen som politiker, säger partisekreterare Michael Arthursson i en skriftlig kommentar till Aftonbladet. 

Han fortsätter: 

– Med respekt för hans psykiska ohälsa är det svårt att föra ingående samtal med honom just nu, men Fredrick Federley uppger att han inte har utövat påtryckningar, utan att han ville ge myndigheten korrekta uppgifter. Men det är allvarligt nog om myndigheter har kunnat uppfatta detta som politiska påtryckningar.

Fredrick Federley har inte velat ställa upp på intervju.

PODD Lena Mellin om Fredrick Federley

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE