Coronapandemin

Psykologens tips till hemmajobbare

Siri Helle svarade på läsarfrågor om att jobba på distans

 • Hur visar jag framfötterna på jobbet – fast jag sitter hemma? Hur är jag en bra chef på distans? Finns det en guide till hur man får ihop jobb och familj – när alla är på samma plats, hela tiden?
 • Pandemin har i över ett år tvingat många att jobba hemifrån. Toppen, tycker några – det sämsta som kunde hända, tycker andra.
 • Vad funderar du på runt det här med att jobba hemma?
 • I dag svarade psykologen och författaren Siri Helle på läsarnas frågor om distansarbete – och delade med sig av sina bästa tips.
Legitimerade psykologen och författaren Siri Helle föreläser bland annat om distansarbete.
Legitimerade psykologen och författaren Siri Helle föreläser bland annat om distansarbete.
Skriv inlägg
 • Lennart Svensson

  Det var allt vi hann med i dag! Tack för alla frågor. Du kan läsa mer om distansarbete och hur man kan ta hand om sig själv när man jobbar hemifrån hos Prevent. På Arbetsmiljöverket hittar du dina rättigheter som arbetstagare vid hemmajobb, bland annat vad gäller god ergonomi, en rimlig arbetsbelastning och hållbara arbetstider.

 • Hej Siri,

  Jag har arbetat hemifrån i stort sett under hela pandemin men börjar nu känna mig "coronadeprimerad". Trivs med mitt arbete och gillar mina arbetskamrater och mina arbetsuppgifter och vi har möten via webben och kan kontakta varandra när vi behöver. Men jag upplever att jag lever i ett slags vaccum när jag sitter hemma och bara träffar min man irl. Känner mig nedstämd och utan livslust. Är det vanligt nu under pandemin? Att man känner sig deppig?

  Maud

  Hej Maud! Många känner igen sig i den deppen. Pandemin har gjort att man förlorat många glädjeämnen utan att få några nya. Om du känt dig nere större delen av tiden i flera veckor så kan det röra sig om en klinisk depression, och då brukar KBT hjälpa för att få tillbaka livslusten. Vänd dig till din vårdcentral, så hjälper de dig vidare.

  Lennart Svensson
 • Hej

  Har du tips för hur man kan plugga på distans. Blir lätt distraherad av annat.

  Max Eriksonn

  Lätt hänt! Hur tråkigt det än låter så är ofta planeringen A och O. Att man på förhand lägger upp ett schema för sig själv, där man bestämmer vad man ska få gjort under varje arbetspass. Att "plugga tills man blir klar" känns sällan lika motiverande som "läs två kapitel och sedan får jag kolla serier".

  Lennart Svensson
 • Finns det något sätt att hantera skärmtrötthet? När man jobbar hemifrån görs ju allt på skärmen. I vanliga tider är det mesta också på skärmen, men samtal och möten kunde ofta göras utan den.

  Li

  Skärmtrötthet är ett vanligt problem vid distansjobb, så det är viktigt att försöka problemlösa med sina kollegor hur man kan få "randiga" dagar där man bryter av skärmjobbet med annat. Promenadmöten är en sådan sak, rörelsepauser en annan. Att ta en promenad i början/slutet av arbetsdagen och under lunchen kan också underlätta.

  Lennart Svensson
 • Jag tror många arbetsgivare ser att behovet av alla anställda inte behövs längre utan man kan dra ner på personal. De första som ryker blir nog de som vill arbeta hemifrån. Många säger att man arbetar mer och snabbare hemma men jag tror snarare att efter ett par veckor tummar man på arbetet och fixar och donar hemma istället. Jag är skeptisk till att man i längden vill arbeta hemifrån, utan någon social kontakt, överhörning, problemlösning, idéer etc. Teams och Zoom kan aldrig ersätta de fysiska kontakterna. Tror många på lång sikt kommer må sämre och bli bittra snabbare. Vad tror du?

  Johan

  Hej Johan! Undersökningar visar att 40% av svenskars arbetstid i vanliga fall ägnas åt kommunikation (samtal, möten, mejl). Så att få jobba ostört hemifrån ökar faktiskt produktiviteten. Men du har rätt i att många aktiviteter som problemlösning blir svårare på distans. Troligen kommer vi att få en hybrid, där man jobbar hemifrån några dagar i veckan.

  Lennart Svensson
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Siri Helle

Coronaviruset

Jobb & karriär