Fyra äldre män döda – hittades i isvak

Uppdaterad 2021-02-28 | Publicerad 2021-02-25

Fyra män har dött i en drunkningsolycka utanför Sävsjö.

En privatperson slog larm efter att ha upptäckt en livboj vid en isvak.

Det är oklart vad som orsakade olyckan.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping var åtminstone några av männen ute och fiskade. 

Fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen vid 18.30-tiden på torsdagen.

– En i allmänheten hade upptäckt en livboj på isen men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten har lokaliserat fyra personer och dragit upp dem ur vaken, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen region Öst.

Vid 22.30 meddelar polisen att fyra män dött till följd av drunkningsolyckan. Två av dem i 65-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 75-årsåldern.

– Det är helt klart att det rör sig om en olycka. Vi misstänker inget brott. Men vi vet inte mycket alls om vad som hänt och omständigheterna kring detta, säger Camilla Larsson, vakthavande befäl på polisen region Öst.

Tre av männen som omkom var hemmahörande i Sävsjö kommun. Nu har krisgruppen Posom i kommunen aktiverats .

– Det är många som är berörda av detta. Vi tänker på dem, säger Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö till P4 Jönköping på fredagsmorgonen.

Männens anhöriga är underrättade.

Uppgifter: ute och fiskade

Enligt uppgift till P4 Jönköping var åtminstone några av männen ute och fiskade.

– Isen var väldigt dålig. När vi är på isen brister den för vår personal, säger räddningsledaren, Jonas Petri till P4 och förklarar att de fortfarande inte vet exakt vad som hänt.

Förrädiska isar

Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet, uppmanar allmänheten i de södra delarna av landet att med det dagens väderläge hålla sig på land.

– Just nu är det tvåsiffriga plusgrader på flera håll i södra Sverige och isarna har inte hunnit växa sig jättetjocka. Dessutom har det kommit en del snö, vilket gör att isarna inte växer som de ska, säger han till TT.

För ett otränat öga kan isarna se fina ut – men det är viktigt att förstå att de är förrädiska. En vanlig orsak till den här typen av olyckor är att man jämför isen med tidigare år.

Ofta tänker folk ungefär "vi brukar ju vara ute och pimpla så här års och då brukar det ju vara tjockt", säger Insulander.

– Men det här är inget vanligt år, det ska man ha klart för sig.

Tidigare i år har minst två personer omkommit efter att ha gått genom isen. Den första olyckan inträffade i Gnesta i Södermanland i januari och den andra i Torslanda i Göteborg tidigare i februari.

Följ ämnen i artikeln