Yngsta dödsfallet hittills i Region Uppsala

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Smittspridningen som skenande för några veckor sedan i Uppsala har avtagit något.

Men antalet personer som behöver vård eller dör med viruset har fortsatt att öka.

Och nu har regionen rapporterat in sitt yngsta dödsfall hittills.

Antalet nya coronafall ökar inte längre lika snabbt som för ett par veckor sedan i Region Uppsala. De ansvariga för provtagningen talar om en platåfas, men det gör inte Fredrik Sund som är verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Där har de varit tvungen att ställa om snabbt för att ta hand om alla covid-patienter som strömmar in. På onsdagen vårdades 105 personer med viruset i regionen, vilket är den högsta siffran under den andra vågen. 16 personer vårdades på iva-avdelning.

”Inte tal om någon platåfas”

– Det kanske är en platåfas eller något sådant som är på gång när det gäller spridningen ute i samhället och det är förstås väldigt positivt om det skulle vara så. Men det är också viktigt att komma ihåg att det fortfarande är en nivå som är väldigt hög och som hela tiden genererar nya fall inom samhället och sjukvården. Vi ser tydligt att sjukvårdsfallen ökar och det är inte tal om någon platåfas här. Det är inte heller att förvänta eftersom vi ser att de som kommer in till sjukhusen kommer in en till två och en halv vecka efter att de insjuknat i covid, sa han under den senaste pressträffen i torsdags.

Akademiska sjukhuset i april.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Akademiska sjukhuset i april.

Person under 20 avliden

I går rapporterade Region Uppsala in fyra dödsfall i covid-19. En av de avlidna är mellan 10 och 19 år. Det är den yngsta personen som dött med viruset hittills i regionen.

I hela landet har bara två barn, i åldrarna 0-9 år, dött med bekräftad covid-19, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. FHM har ännu inte registrerat det senaste dödsfallet i Uppsala.

Regionen går inte ut med information om personen som avlidit hade några underliggande sjukdomar eller exakt ålder på grund av patientsekretess, uppger Akademiska sjukhusets presschef.

Foto: Region Uppsala
Antalet inrapporterade dödsfall i Region Uppsala 25 november.
Foto: Region Uppsala
Antal provtagna PCR per dag fördelat på positivt och negativt utfall, uppdaterad 25 november.
Publicerad:

LÄS VIDARE