Sara överlevde dödsolyckan – förlorade bästa vän och pojkvän

Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-04-25

Sara Trulsen Edström, 18, överlevde frontalkrocken i Degerfors.

Hon förlorade sin bästa vän, pojkvän och hund.

Med brutna ben i hela kroppen tog hon sig ur bilen och sökte hjälp.

– Hon berättade att hon minns allt före och efter. Att hon tänkte ”Jag ska fan inte dö. Jag måste ut”, säger Saras mamma Eva Trulsen.

Följ ämnen
Trafikolyckor

Mitt i natten den 24 april väcktes Saras syster, Angelica Olave, 33, av att hennes telefon ringde.

– Det var mamma. Hon var helt hysterisk och jag förstod inte vad hon sa, säger hon.

Angelicas mamma, Eva Trulsen, 54, hade fått ett samtal om att dottern Sara, 18, varit inblandad i en trafikolycka. Och det såg inte bra ut.

– Vi visste inte om hon levde. Jag ville åka till olycksplatsen men det gick ju inte för allt var avspärrat. Jag ville bara till Sara, men vi visste ju inte var hon var, säger Eva.

Sara hade suttit i den bil som blev påkörd av en annan bil utanför Degerfors tillsammans med sin pojkvän, bästa vän och hunden Diva. De hade handlat jordgubbar och chips till fredagsmyset och skulle åka till Karlskoga för att hämta en kompis. Då kom den omkörande bilen i mötande riktning och frontalkrockade i mycket hög hastighet.

Sara var den enda som överlevde.

– Hon har berättat att hon såg billjusen och sa ”Nu krockar vi”. När hon vaknade var det mörkt och hon hade bland annat frakturer i bäckenet och brutet bröstben. Men hon lyckades ta sig ut ur bilen, till det närmaste huset och fick hjälp av boende. Hon berättade för mig att hon bara tänkt ”Jag ska fan inte dö. Jag måste ut”. Det är helt otroligt att hon klarade det med brutna ben, säger Eva.

Saras bror blev omkörd och vittne

I bilen som blev omkörd satt Saras ena bror som fick en chock när han såg att Sara klev ut ur den demolerade bilen, berättar Eva.

– Det var bara en slump. Han ringde sin pappa som i sin tur ringde mig. Det var så jag fick reda på det ganska snabbt efter olyckan, säger Eva.

Sara fördes med ambulanshelikopter till sjukhus i Örebro. Familjen åkte dit på chans och gissade att hon kanske hade förts dit.

– Vi fick gå in i ett rum och vänta för hon var på operation. Först på morgonen fick vi träffa henne på Iva. Det var så overkligt, ett mirakel. Då kom glädjetårarna när vi förstod att hon överlevt, säger Angelica.

Mamma Evas ögon tåras när hon tänker tillbaka på ögonblicket.

– Jag ville bara krama om henne, men det gick ju inte för hon var så skadad så jag pussade henne på pannan. Det var fruktansvärt, men jag var så tacksam över att se henne vid liv, säger hon.

Kritisk mot ryktesspridning

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i närområdet. Dagarna efter olyckan har många lokalbor besökt olycksplatsen för att lämna blommor och tända ljus. Men Eva berättar att hon även stött på motstånd.

– Jag lade ut en bild på att vår hund Diva dött. Folk kommenterade, sökte upp mig och menade att jag bara bryr mig om hunden i stället för min dotter och massa andra saker. Allt vi gör är att tänka på Sara och fokuserar på att hon ska överleva. Vissa människor har verkligen ingen förståelse, säger hon.

De vill själva berätta om vad som hänt för att stävja felaktiga påståenden som cirkulerar på nätet. Både Eva och Angelica är kritiska mot ryktesspridningen.

– Vi fick samtal där en person sa ”Nu skriver någon att Sara har somnat in? Är det sant?”. Jag blir så arg att folk spekulerar och sprider falska rykten när något sånt här har hänt, säger Angelica.

Sara vårdas fortsatt på sjukhus för de omfattande skador hon fått. Hon har fått mycket stöd från sina vänner och nära.

– Hon hälsar att hon är tacksam för alla fina hälsningar och att hon kämpar och kommer fortsätta att kämpa på, säger Angelica.

Följ ämnen i artikeln