”Unga tjejer dras in i prostitution”

Polisen varnar för sexsajten Onlyfans

Sexsajten Onlyfans lockar med glitter, glamour och världsstjärnor i bikini.

Men det finns en mörk baksida.

– Jag möter unga tjejer i Stockholm, tjejer som dragits in i prostitution efter att ha börjat på Onlyfans, säger polisen Simon Häggström.

Disneystjärnan Bella Thorne dansade i bikini på Instagram och meddelade att de som ville se mer kunde gå in på hennes Onlyfans och betala för bilderna.

Många var beredda att ta fram kreditkortet för att se Thorne i spetsunderkläder. Hon uppges ha tjänat över en miljon dollar under sin första vecka på Onlyfans.

På Onlyfans kan användare, ”kreatörer” – i övervägande majoritet kvinnor – tjäna pengar på att lägga upp bilder och videor. Deras ”fans” – i övervägande majoritet män – prenumererar på deras uppdateringar genom att betala en fast summa varje månad.

Fansen kan också betala extra för vissa tjänster, till exempel en egen personlig video eller en mera avklädd och avslöjande bild.

Det mesta materialet som säljs är avklädda bilder och porr. Sajten startades 2016 av britten Timothy Stokely. Han har tidigare startat flera porrsajter.

Enligt Onlyfans själva har intresset för tjänsten ökat enormt under pandemin. I december 2020 var det enligt uppgift en miljon kreatörer som la ut bilder och videor till över 80 miljoner fans.

Kändisar och influencers säljer bilder och filmer på Onlyfans.
Kändisar och influencers säljer bilder och filmer på Onlyfans.

”En uppsminkad fasad”

Onlyfans tar 20 procent av pengarna, resten får kreatörerna behålla. I december hade, enligt Onlyfans, hundra användare tjänat mer än en miljon dollar (runt 8,5 miljoner kronor) på att sälja sitt innehåll på sajten.

Bella Thorne är bara en i en lång rad av internationella stjärnor och influencers som går i bräschen för den kontroversiella sajten. Även en del manliga kändisar har konton där de delar avklädda bilder.

Beyoncé har inget konto, men i låten ”Savage” nämner hon sajten: ”She might start a Onlyfans ... If you wanna see some real ass, baby, here's your chance”.

Marknadsföringen bygger på drömmen om snabba, enkla pengar och ett jetsetliv med drinkar i solnedgången vid infinitypoolen.

Patrik Jensen-Sahlström, förundersökningsledare vid Stockholmspolisens groominggrupp, kallar sajtens stjärnglans och eleganta grafiska profil för en uppsminkad fasad: Onlyfans är helt enkelt ännu en plattform som säljer nakenbilder, sexfilmer och sexuella tjänster online. Den glossiga ytan är ett sätt att locka kunder.

Patrik Jensen-Sahlström vid Stockholmspolisens groominggrupp.
Patrik Jensen-Sahlström vid Stockholmspolisens groominggrupp.

”Stor risk att bli utnyttjad”

– Onlyfans ger en romantiserad bild av köp av sexuella tjänster. Det sägs att kvinnan bestämmer över sin egen kropp och tjänar sina egna pengar. Men i praktiken ser det inte riktigt ut så, det är stor risk att kvinnor och unga tjejer blir utnyttjade, speciellt om de är i stort behov av pengar, säger Patrik Jensen-Sahlström.

Han tycker att man bör fråga sig vad det är som får männen att söka sig till Onlyfans.

– Om du vill se nakenbilder och porrfilmer finns det hur mycket som helst på nätet, gratis. Här finns kanske en annan drivkraft: Du får direktkontakt med en person, du kan chatta och beställa de sexuella tjänster du vill ha och få dem utförda.

Han beskriver det som att personerna som betalar kan utöva makt över de som lägger upp bilder och filmer.

– På Onlyfans köper du en sexuell tjänst, fast du gör det digitalt. Vi vet att digitala övergrepp påverkar människor nästan lika mycket som fysiska övergrepp. Offret mår inte bättre för att det händer online. Jag tycker att vi också bör fråga oss vad det egentligen, i praktiken, är för skillnad på det här och på prostitution, säger Patrik Jensen-Sahlström.

”De flesta hankar sig fram”

I marknadsföringen lyfts de stora stjärnorna som tjänar miljoner.

– Det är den översta procenten som drar in de stora pengarna. För de allra flesta ser det inte ut så, de hankar sig fram och blir kanske pressade att göra mer än de skulle vilja. Jag vet flera kvinnliga svenska profiler på Onlyfans som blivit av med sina vanliga jobb under pandemin och startat konton för att tjäna extra på att sälja nakenbilder, säger Patrik Jensen-Sahlström.

Polisen jobbar med spaning på Onlyfans, som på de andra sociala plattformarna.

– På avdelningen där jag jobbar har vi barn under 18 år som vårt ansvarsområde. Om vi får tips eller misstänker att minderåriga finns på sajten begär vi ut information och spårar IP-nummer och chatthistorik. Onlyfans har 18-årsgräns, men vi vet att det går att komma runt den.

– Hittills har vi haft några ärenden som skett på Onlyfans, då har det handlat om brott som begåtts i chattarna. Den är ingen stor plattform hos oss än, den är ganska ny, men jag är övertygad om att det kommer att öka. Det är tydligt i sociala medier att intresset för Onlyfans växer, säger Patrik Jensen-Sahlström.

”Gränserna suddas ut”

Polisen Simon Häggström är specialiserad på prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen i Stockholm. I sitt jobb har han träffat flera unga tjejer som hamnat i prostitution via Onlyfans.

– Lockelsen av snabba pengar har fått dem att gå med. Sen har det eskalerat, de har tappat kontrollen, gränserna har suddats ut och de har hamnat i något som de inte alls tänkte sig från början. Till slut har de tippat över kanten och stämt träff med en man i verkliga livet och börjat prostituera sig.

Simon Häggström vid Norrmalmspolisen.
Simon Häggström vid Norrmalmspolisen.

– Det finns ingen tjej som vaknar klockan åtta en måndag morgon och tänker att ”nu ska jag börja sälja sex”. Det här är en värld som man sakta men säkert dras in i och väldigt många av de vi träffar har börjat med att sälja bilder och filmer, säger Simon Häggström

Att det framstår som väldigt oskyldigt i början är enligt honom den stora faran med plattformar som Onlyfans.

– För att du ska tjäna pengar pressar köparna dig att visa mer och leverera mer. Och visst, pengarna kommer in, men priset kan bli väldigt högt.

Mycket psykisk ohälsa

De unga kvinnor han möter, som börjat med att sälja material på Onlyfans och andra plattformar innan de tagit klivet vidare och börjat sälja sex rent fysiskt, är en grupp präglad av mycket psykisk ohälsa.

– Det är ju inte så att alla som finns på Onlyfans kommer att börja sälja sex i verkliga livet. Det finns naturligtvis många som säger sig kunna hantera det och trivas med det, som inte alls känner igen sig i min beskrivning. Men vi får inte glömma bort de andra, unga tjejer som mår skitdåligt, minderåriga som dras in det här, de som lånar en kompis legitimation och signar upp ett konto. Det är där vi måste våga problematisera och se att det finns en baksida också.

Vad säger du till unga tjejer som ser Onlyfans som ett sätt att tjäna pengar?

– Det finns ett enormt risktagande i det, man bör verkligen tänka igenom det flera varv. Vi poliser har mött flera unga tjejer som känt sig tvingade att göra saker de egentligen inte velat på Onlyfans. Och man bör ha i åtanke att det material man släpper ifrån sig alltid kommer att finnas kvar på nätet.

Vad säger du till männen som betalar för material på Onlyfans?

– Att det är de som är problemet. Alla miljoner män som helt utan betänkligheter signar upp och väljer att utnyttja tjejer som befinner sig i ett ekonomiskt underläge ska vara medvetna om att de är en bidragande faktor till människohandeln, att de är en aktiv del i att upprätthålla handeln med kvinnors kroppar.

– Vi hade ett ärende där en tjej sålde bilder och filmer, och alla pengar gick till pojkvännen. Männen som köper har inte en aning om vad som finns på andra sidan skärmen. De har inte en aning om vem tjejen är, hur gammal hon är, hur hon mår eller vem som tar hand om pengarna, säger Simon Häggström.

Aftonbladet har sökt Onlyfans.

Publisert:

LÄS VIDARE