Coronapandemin

Då öppnar Danmark igen – tror på en nästan normal sommar

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

När kan samhället öppna upp helt igen?

När riskgrupper och alla över 50 år har fått vaccin är i alla fall det danska svaret.

– Jag tror på en sommar med nästan ett normaliserat Danmark, säger statsminister Mette Fredriksen.

Under torsdagen var det ett år sedan Danmark genomförde sin första lock down. Och sedan dess har danskarna levt med olika grader av nedstängningar och restriktioner.

Och igår, under en partiledardebatt i danska TV2, kom ett hoppfullt besked för danskar och även de svenskar som drömmer om en semesterresa över sundet. När alla riskgrupper och samtliga över 50 år har vaccinerats kommer landet att kunna öppna upp igen.

Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för det borgerliga oppositionspartiet Venstre, föreslog att landet successivt lyfter restriktioner i takt med att allt fler vaccineras.

– Jag håller med om att när alla över 50 är vaccinerade så kan vi i princip ha ett öppet Danmark, sa Mette Fredriksen som svar på förslaget.

Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för det borgerliga oppositionspartiet Venstre.

Foto: Henning Bagger/Ritzau / TT NYHETSBYRÅN

Tivoli öppnar – med coronatestning

Sedan första mars har regeringen lättat något på både nationella och regionala restriktioner. Bland annat får vissa typer av butiker öppna igen och antalet deltagare för fritids- och idrottsaktiviteter höjs från 5 till 25 personer.

Kulturevenemang får öppna för dem som kan visa ett negativt coronatest. Nöjesfältet Tivoli kan öppna i slutet av mars, men besökarna kommer att kunna testa sig för covid-19 i entrén.

Att låta barn återgå till sina skolbänkar är enligt Mette Fredriksen en av de högst prioriterade restriktionerna att lyfta.

Exakt när Danmark når den magiska och efterlängtade gränsen för en fullständig återöppning är dock oklart.

– Jag skulle säga, med de erfarenheter vi har nu är jag mer optimistisk än vad jag har varit i några månader, och jag tror på en sommar med ett nästan normaliserat Danmark, kommenterade statsminister Mette Fredriksen i DR.

Mette Fredriksen, Danmarks statsminister.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Färdigvaccinerade i augusti

Landet har satt som mål att alla danskar över 16 år nu ska vara vaccinerade i mitten på augusti. Ett mindre optimistiskt mål än det midsommarmål som Sverige än så länge står fast vid.

Ifall beslutet att pausa all vaccinering med Astra Zenecas vaccin i väntan på att EMA utreder flera fall av blodproppar återstår att se. Osäkera leveranser är en annan faktor.

Den danska virologen Allan Randrup Thomsen har en mindre optimistisk syn än statsministern på när landet når ett normalläge.

– Ett normaliserat Danmark vill jag först lova i slutet av året. Men det är också en hel del osäkerheter. Jag törs till exempel inte säga, om vi kan resa som vi brukar, säger han till DR.

Flera andra länder har nyligen kommit med besked om när deras medborgare kan återgå till en normal vardag. I USA har president Joe Biden sagt att målet är att amerikanerna ska kunna fira den fjärde juli, Independence Day, som vanligt.

Ett coronastängt Tivoli kan öppna i slutet av mars.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sju länder pausar vaccin – utreder koppling till blodproppar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Danmark

Coronaviruset

Covid-19

Mette Frederiksen

Jakob Ellemann-Jensen

Köpenhamn