Armeniens premiärminister säger ja till nyval

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian möter sina anhängare under ett massmöte i huvudstaden Jerevan på måndagen.
Foto: Hayk Baghdasaryan/AP/TT
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian möter sina anhängare under ett massmöte i huvudstaden Jerevan på måndagen.

NYHETER

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian hävdar att han är redo att utlysa nyval för att ge landet möjlighet att ta sig ur den politiska kris som råder sedan kriget mot ärkefienden Azerbajdzjan förra året.

Pasjinian har varit i hetluften sedan han skrev under en fredsuppgörelse om utbrytarområdet Nagorno-Karabach med Azerbajdzjan, något som en del armenier närmast betraktar som förräderi.

Under måndagen samlades tusentals anhängare till oppositionen utanför parlamentet i huvudstaden Jerevan, där aktivister har satt upp en tältbas och låtit hälsa att de inte avser att flytta på sig förrän Pasjinian har avgått.

– Om oppositionen i parlamentet går med på nyval, så kommer vi att gå med på nyval. Låt oss gå till val och se vems avgång folket kräver, sade Pasjinian i ett tal till tusentals av sina anhängare på ett torg i staden.

I helgen tågade tusentals demonstranter genom Jerevan för att kräva ett maktskifte. Förra veckan fördömde Pasjinian arméns krav på hans avgång, en begäran han själv beskrivit som ett kuppförsök.

Publicerad: