19 döda – nu drar monsunen in över ”svenskkusten”

NYHETER

Det kraftiga regn som drabbat södra Thailand senaste veckan fortsätter.

Minst 19 människor har dött enligt inrikesdepartementet och 120 000 hushåll i nio provinser och flera tusen byar ligger delvis under vatten.

Nu varnar meteorologerna för att monsunregn väntas även på populära semesterorterna Krabi och Phuket och att tre meters vågor kan dra in.

– Det är jävligt mycket vatten här, säger Rolf Andersson som just nu befinner sig i Aonang i Krabi.

1 av 5 | Foto: DAILYNEWS / AFP

Tidigare i veckan drog ett oväntat monsunregn in över sydöstra Thailand och orsakade stora översvämningar på bland annat turisttäta öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao där det just nu högsäsong för semestrande skandinaver.

Minst 19 människor har dött enligt inrikesdepartementet på söndagen uppger Bangkok Post och de kraftiga vattenmassor har drabbat minst 120 000 hushåll i nio provinser och flera tusen byar ligger delvis under vatten.

Hundratals resenärer till Koh Samui och Koh Phangan har drabbats av flygförseningar och inställda tåg och bussar.

Inrikesdepartementet uppskattar att sammanlagt över 700 000 människor påverkats av översvämningarna, som började för en vecka sedan.

Foto: DAILYNEWS / AFP

Nya varningar utfärdade

Det regnar fortfarande kraftigt i de drabbade områdena och skyfallen väntas pågå i ytterligare minst två dagar, meddelar landets meteorologiska institut.

Ytterligare 13 provinser har nu utfärdat varningar om kraftigt regn och översvämningar som väntas pågå fram till tisdag.

De drabbade områdena är Phetchaburi och Prachuap Khiri Khan i landets mellersta del och Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat , Phatthalung, Songkhla, Ranong, Phangnga, Phuket, Krabi, Trang och Satun i landets södra delar uppger Bangkok Post.

”Jävligt mycket vatten”

Flera svenskar som vistas i områdena har hört av sig till Aftonbladet och vittnar om att mycket regn och kraftiga vindar redan dragit in på bland annat Koh Lanta.

– Här har regnat i två dagar och vindarna har varit extremt starka. Jag pratade precis med en kille som bott här i åtta år som sa att han aldrig varit med om något liknande tidigare, berättar Alexander Almberg från Linköping som är på semester tillsammans med sambon Frida.

Även Rolf Andersson från Malmö som befinner sig i Aonang i Krabi vittnar om kraftiga regnmängder.

– Det är jävligt mycket vatten här. Helt sinnessjukt. På fyra timmar har det regnat en halvmeter minst. Jag har aldrig sett något liknande.

Tre meter höga vågor

Meteorologerna varnar även för att det starka monsunregnet kan piska upp tre meter höga vågor och människor uppmanas därför att vidta aktsamhet i de svåra väderförhållanden och eventuella översvämningar samt följa väderprognoserna.

Alla fartyg som färdas längs med kusten uppmanas även att vara försiktiga och mindre båtar uppmanas att hålla sig intill land under de kommande dagarna.

Flygplatsen Nakhon Si Thammarat på östkusten håller stängt till tidigast måndag.

UD har inga uppgifter om skadade svenskar i de ovädersdrabbade områdena.

– Men vi uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterad om situationen och följa thailändska myndigheters råd och anvisningar, säger Rasmus Eljanskog på UD:s pressjour.

I provinsen Nakhon Si Thammarat lyckades minst tio krokodiler rymma från ett privatägt zoo i samband med översvämningarna uppger Bangkok Post.

Två av krokodilerna som tagits sig in i stadskärnan sköts under söndagen.