Vita husets svar efter publikbråket: ”Avsikten är aldrig att ljuga”

avGustaf Tronarp

1 av 2

WASHINGTON. I helgen framförde han falska påståenden om publiksiffrorna vid Donald Trumps installation – och gick till angrepp mot medierna.

På måndagskvällen svarade Vita husets pressekreterare Sean Spicer för första gången på journalisternas frågor.

Han höll fast vid att Trumps installation slog tittarrekord – och lovade att hålla sig till sanningen:

– Vår avsikt är att aldrig ljuga för er.

Spicer sa också att Trump ”gjort stora uppoffringar” för att bli president.

Donald Trumps första dag som USA:s president kom att domineras av ett bråk kring hur många som egentligen besökte hans installation i fredags.

Vid ett besök på CIA på lördagen anklagade Trump medierna för att sprida falska påståenden om publiksiffrorna. Senare höll pressekreteraren Sean Spicer en pressträff – då skällde han ut reportrarna.

– Ingen installation har setts av lika många människor, både när det gäller människor på plats och runtom i världen. Punkt, sa Spicer.

Detta trots att flygbilder tydligt visar att många fler såg Barack Obama installeras 2009. Senare kallade Trumps rådgivare Kellyanne Conway utspel för ”alternativa fakta”.

”Måste vara ärliga”

I helgen svarade Sean Spicer inte på några frågor från journalisterna. Det gjorde han dock under den första officiella presskonferensen på måndagen.

På frågan om Vita huset kommer att hålla sig till sanningen framöver sa Spicer:

– Ja, jag anser att vi måste vara ärliga mot det amerikanska folket. Vårt avsikt är aldrig att ljuga för er.

Pressekreteraren höll dock fast vid att Donald Trumps installation är den som setts av flest personer någonsin.

– När du räknar ihop tv-tittare, sådana som ser på mobila enheter och datorer, så är det utan tvekan så. Det finns ingen tvekan om det. Jag har inte sett några siffror som motbevisar det.

Spicer: Trump har gjort uppoffringar

Efter Sean Spicers utskällning av reportrarna i helgen har det kommit uppgifter om att presidenten hade tvingat honom att hålla pressträffen. Orsaken ska ha varit att rapporteringen om de blygsamma publiksiffrorna vid installationen gjort Trump rasande.

På måndagskvällen medgav Spicer att det finns en frustation över mediebevakningen hos presidenten och hans stab.

– Gång efter gång försöker medierna jaga presidenten och säga att det och det är fel. Det handlar inte bara om publikstorlek, det finns ett konstant tema att underdriva det enorma stöd som han har. Det är väldigt frustrerande att höra att det inte räcker, att han inte kan vinna, sa han, och fortsatte:

– Vi måste inse vilka uppoffringar han har gjort. Donald Trump lämnade ett väldigt framgångsrikt företag för att han älskar det här landet. När han hela tiden får se negativa budskap i medierna är det frustrerande. Ibland gör vi saker rätt, och då vore det skönt att få läsa om det.

Öppnar för militära insatser med Ryssland

Sean Spicer sa också att president Trump har respekt för de miljontals människor som demonstrerade mot stora delar av hans politik världen över i lördags.

– Presidentens bild är att många var där för att manifestera för någonting, snarare än emot. Presidenten kommer att visa genom förändring och framgång att han är på alla amerikaners sida.

Pressekreteraren öppnad också för att USA kan komma att genomföra gemensamma militära insatser med Ryssland i kampen mot IS i Syrien.

– Presidenten har varit tydlig i att han kommer att arbeta med alla länder som vill besegra IS, sa Sean Spicer.