Inför ”långsam” kassa – för kunder som behöver extra tid

Foto: Facebook/TT
Här har man infört en kassa för kunder som har behov av extra tid.
NYHETER

För att underlätta det för kunder som till exempel har demens eller alzheimers, har en stormarknad i Moray i Skottland infört en speciell kassa, skriver BBC News.

En stormarknad i Moray i Skottland, vid namn Tesco in Forres, har infört en speciell kassa med syftet att göra det mindre stressigt för kunderna som behöver lite extra tid på sig. Nu i början så finns den till för kunderna på förmiddagen på tisdagar och onsdagar.

Det här kommer att vara en kassa där kunder kan ta den tid de behöver för att avsluta sina inköp utan att känna vare sig stress eller press. Den är till för alla som behöver ta sin tid, inklusive de som har demens, alzheimers, problem med ångest i sociala sammanhang eller som har autism”, skriver affären på sin Facebooksida.

Kassapersonalen har utbildats för att kunna identifiera eventuella speciella behov hos kunderna och för att kunna arbeta i en hastighet som passar dem. Initiativet har gjorts i samarbete med organisationen Alzheimers Scotland.

– Vi vill vara säkra på att de kan handla i sin egen takt, säger Kerry Speed, som jobbar i affären, till BBC News och fortsätter:

– Jag fick lära mig att människor som lever med demens kan känna sig pressade när de står i kassan – och då slog det mig att det kan gälla andra också. Redan nu har vi fått positiv feedback från kunder. Även om det är en enkel gest så hoppas vi att detta kommer att göra skillnad.

Wendy Menzies vid Alzheimer Scotland säger att de välkomnar det här initiativet ”som kommer att hjälpa människor med demens att känna sig trygga i att fortsätta att handla självständigt längre”, skriver BBC News.