Så(s) löste han gåtan om kebaben i Sverige

Foto: Privat
Philip, 21, har kartlagt de olika kebabsåserna i Sverige.
Kartläggningen delar Sverige i två
NYHETER

Att smaken är som baken och att den är delad, vet vi sedan länge. Men efter Philips genialiska kartläggning över hur kebab serveras i Sverige är det ännu tydligare.

Allt började när Philip Svensson, som bor i Ullared, såg sin kompis Facebookinlägg om varför kebab serveras med tomatsås och vitlökssås i Stockholm. I kommentarsfältet var funderingarna många och snart infann sig en längtan om en kartläggning.

– Alltså, kartan är ju egentligen meningslös. Det började som ett skämt. Men nu kallar de mig kebabkungen på jobbet, berättar Philip.

Och det var inte svårare än så. Philip tog tag i saken och gjorde en karta i Google Maps. Han reser en hel del och gillar kebab så han prickade ut vilka ställen han hade varit på och vilken sås de serverade.

– Jag fyllde i 25 stycken tror jag men nu är vi uppe i 200. Jag visste inte att det var ett så hett ämne, säger Philip och skrattar och tillägger att han vill ge sin kompis Frida, 21, cred för kartan då det var hennes inlägg som startade allt.

Sedan dess har folk gått in och fyllt på med information om vad för slags såser som serveris runt om i landet. Och tro det eller ej, men det är en tydlig gräns som visar var kebab serveras ”vanlig ljus kebabsås” och där det serveras både kebabsås och en röd tomatsås.

– Det är jättetydligt, man kan säga att det är en diagonal linje som sträcker sig från Norrköping upp till Dalarna.

Det Philip pratar om är att kebab i Stockholm ofta serveras med en vit och en röd sås. Men utanför Stockholm serveras kebab ofta med en stark, en mild eller en blandad variant av ”kebabsås”.

– Jag är ju uppvuxen i Halland och här har vi fyra val av såser. Det är en mild, en stark och en mixad kebabsås. Sen finns det också vitlökssås. Men, smaken är olika. Det är ju högst personligt, säger Philip.