Ulf Kristersson

Kristerssons svängning om invandring som belastning

M-ledarens svar: ”Aldrig pekat ut vare sig enskilda invandrare, eller invandrare som grupp”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Ulf Kristersson kritiserade Jimmie Åkessons retorik om invandring som en belastning.

Mindre än fem månader senare använder han själv samma ordval.

– Jag förväntar mig att Ulf Kristersson ber om ursäkt till alla de hårt arbetande svenskar med utländsk bakgrund som går till jobbet varje dag, betalar skatt och ser till att Sverige fungerar, säger MP-språkröret Märta Stenevi.

Kristersson försvarar sig mot kritiken i ett Facebookinlägg.

Moderatledaren Ulf Kristerssons uttalande om att invandringen i Sverige har blivit en belastning har fått hård kritik från hans politiska motståndare.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar det fruktansvärt. ”Än en gång påminns man om hur viktigt det är att Ulf Kristersson aldrig får tillfälle att ta makten ihop med SD och övriga högern.” skriver han på Twitter.

Centerledaren Annie Lööf skriver att hon har en annan syn på de människor som invandrat till Sverige - ”en liberal, borgerlig”.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kräver en ursäkt från Kristersson. ”Att en statsministerkandidat kallar stora delar av vår svenska befolkning för en belastning är något oerhört. Även från en statsministerkandidat som är oförmögen att bilda regering.”

Ulf Kristerssons uttalande i Sveriges Radio har fått hård kritik från hans politiska motståndare.

Protesterar genom bilder på ”belastning”

Flera användare på Twitter och andra sociala medier har protesterat mot Kristersson genom att lägga upp bilder på sig själva eller anhöriga med texter som ”belastning jag älskar” eller ”stolt son till en belastning”.

M-ledaren uttalande gjordes i en intervju med Sveriges radio på onsdagen. Ulf Kristersson fick en fråga hur han såg på ett uppmärksammat Facebook-inlägg från Jimmie Åkesson i februari. Åkesson skrev att han vill se ett totalstopp för all invandring som utgör ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

Var själv kritisk i februari

Ulf Kristersson var själv en av många som reagerade på Jimmie Åkessons inlägg i februari.

”Vi har stora integrationsproblem och därför vet jag att det finns en mycket stor majoritet för minskad invandring till Sverige – inte ökad. Hederskultur och klanstrukturer är allvarliga problem, däremot tycker jag inte att man generaliserande ska prata om människor som en belastning.” sa han i ett skriftligt uttalande till TT.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson för en kommentar. Hans pressekreterare, hänvisar till ett uttalande på Facebook där Kristersson skriver att Stenevi och Johansson fördummar debatten.

”Självklart har jag aldrig pekat ut vare sig enskilda invandrare, eller invandrare som grupp som en belastning för vårt land. Tvärtom: hundratusentals människor har genom decennier och sekler invandrat till Sverige och bidragit ekonomiskt och kulturellt till vårt samhälle. Men uppenbara problem måste ju erkännas om man ska ha någon chans att lösa dem. Allt annat är att stoppa huvudet i sanden.”

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Kristersson: Invandringen i Sverige har blivit en belastning

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Morgan Johansson

Jimmie Åkesson

Märta Stenevi

Annie Lööf