Ryssland skickar atomdriven ubåt till Kuba

TT

Publicerad 2024-06-07

En rysk ubåt i samma Jasen-klass som väntas i Havanna. Arkivbild.

En rysk atomdriven ubåt och tre andra militärfartyg från Rysslands flotta anländer till Havanna nästa vecka, enligt Kubas försvarsdepartement.

Fartygen väntas delta i övningar och ses som ett ryskt svar på USA:s stöd till Ukraina, enligt amerikanska försvarskällor.

”De historiska vänskapliga förbindelserna” mellan Kuba och Ryssland uppges vara bakgrunden till besöket, enligt ett pressmeddelande.

”Inget av fartygen bär kärnvapen, så deras mellanlandning i vårt land utgör inte ett hot mot regionen”, skriver det kubanska försvarsdepartementet vidare.

Tillkännagivandet kom en dag efter att amerikanska försvarskällor uppgav att USA spårat ryska krigsfartyg och flygplan som förväntades anlända till Karibien för en militärövning.

Övningen har bedömts som en del av ett bredare ryskt svar på USA:s stöd till Ukraina, enligt källorna, som också underströk att den ryska militära närvaron nära USA ses som anmärkningsvärd men inte oroande.

Rysslands president Vladimir Putin har föreslagit att Moskva kan ta ”asymmetriska steg” i andra delar av världen. Detta som svar på att USA nyligen gett Ukraina tillstånd att använda donerade vapen för att försvara sig mot den ryska offensiven i ukrainska Charkivregionen, genom att slå mot ett antal militära mål i Ryssland.

Enligt Kuba deltar ryska fregatten Gorsjkov, den atomdrivna ubåten Kazan, oljetankern Pasjin och bogserbåten Nikolaj Tjiker. Besöket sker mellan 12 juni och 17 juni.