Kristersson: Bred enighet om klimatet

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-06-05

Statsminister Ulf Kristersson (M) anländer till TV4 för en debatt mot Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) på onsdagskvällen.

S-ledaren anklagar statsminister Ulf Kristersson (M) för att vilja samarbeta med partier som vill riva upp klimatpakten.

Men enligt Kristersson är det inte aktuellt.

– Vi har en mycket bred enighet i mitten av europeisk politik om att klimatfrågan är viktig, säger han i TV4.

S-ledaren Magdalena Andersson anklagar i TV4:s ”Efter Fem” Ulf Kristersson för att vilja samarbeta med partier i EU-parlamentet som vill riva upp klimatpakten.

Något som bland annat Sverigedemokraterna sagt sig vilja göra.

Ulf Kristersson säger i sin tur att han är trött på att prata om spelet.

– Som vanligt ska vi prata om vem som får prata med vem. Jag kommer inte att delta i det. Långt till höger och långt till vänster finns det partier, i många länder, som inte tror på det europeiska samarbetet överhuvudtaget. De tänker jag inte samarbeta med, säger han.

”Enighet i mitten”

Kristersson säger vidare att det finns en bred enighet i EU.

– Vi har en mycket bred enighet i mitten av europeisk politik om att klimatfrågan är viktig, att kriminaliteten är viktig, att kriget är viktigt och att man vill samarbeta med varandra, säger han.

På frågan om Sverige kommer att nå EU:s mål om klimatneutralitet till 2050 säger Ulf Kristersson att han är övertygad om det.

– Det som EU har gjort nu, som har ett lite larvigt namn Fit for 55, det låter som ett träningsprogram. Men det är första gången som EU på fullt allvar skapar en gemensam klimatpolitik där alla länder måste bidra, säger han.

Efter debatten säger Ulf Kristersson till TT att han tycker att Magdalena Andersson försökte undvika sakfrågor.

– Det är bara politiskt spel. Det är ingenting annat. Det är helt oseriöst. Det är pinsamt att under debatten att prata om alla andra saker än de som vi skulle debattera, säger han.

Magdalena Andersson kontrar att hon inte tycker att ”säkerhetspolitik handlar om spel”.

– Det är väldigt känsligt för Ulf Kristersson det här att han inte har stängt dörren för något parti i Europaparlamentet, säger hon.