Sökte upp flickor på internet

avAnders Johansson

NYHETER

Känd polischef gripen – misstänks för våldtäkt

En av Sveriges mest kända polischefer misstänks ha våldtagit en flicka.

Han greps i måndags i en ort i Mellansverige.

– Det ligger en mycket grundlig utredning bakom, det har pågått spaning i en månad, säger en av Aftonbladets källor.

Polischefen har under många år varit en stark profil. Han har blivit erkänd över hela landet för sitt stora engagemang, bland annat i frågor om ledarskap och vikten av etik och moral – både privat och i jobbet.

Beslagtog väska

Därför har det blivit extra uppmärksammat internt att just han blivit misstänkt för den här typen av brott.

Ärendet handläggs nu av enheten för interna utredningar och mannen har tilldelats advokat Karl Harling som offentlig försvarare.

– Jag har inga kommentarer. Eftersom jag inte haft någon kontakt med honom ännu så har jag inga uppgifter, säger Karl Harling till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter har husrannsakningar gjorts i polischefens bostad, hans sommarhus och kontor. På kontoret ska beslag ha gjorts av en väska som innehöll utmanande kläder och sexattiraljer.

Källor uppger att spaning har pågått i över en månad och att gripandet i förrgår kunde ske tack vare den spaningen.

Skulle träffa flicka

Enligt de uppgifter Aftonbladet fått del av ska polischefen vara misstänkt för en våldtäkt mot en flicka. I förrgår skulle han träffa ytterligare en.

Åtminstone en av flickorna är 14 år, enligt Aftonbladets uppgifter. Den andra ska också vara mycket ung.

Han ska ha fått kontakt med dem via internet.

– Det här är en katastrof för honom och för hans familj. Och risken finns att även förtoendet för polisväsendet körs i botten, säger en källa.

Vid enheten för interna utredningar vill ingen uttala sig utan hänvisar till förundersökningsledaren, åklagaren Håkan Roswall, som enligt Aftonbladets källor anhållit

polischefen.

– Kommentarer om ärendet får Håkan Roswall lämna, han får svara på alla frågor.

Men åklagaren vill inte uttala sig.

– Jag kommenterar inte mina ärenden, så att jag inget alls att säga, i något ärende, säger Håkan Roswall.

Varför inte det?

– Justitiekanslern har faktiskt sagt att en åklagare inte har meddelarfrihet i egna ärenden, så då ska man akta sig för det. Det innebär i min värld att man ska hålla käften.

En av flickornas målsägandebiträde, advokat Caroline Reiner, säger att hon träffat sin klient och informerat henne om händelserna i förrgår.

Är det så allvarligt att han blir häktad?

– Ja, det tror jag, säger Caroline Reiner. Så pass mycket information har jag att jag skulle bli förvånad om han inte blev häktad. Jag utgår ifrån att man följer gängse regler.

”Klavertramp”

Rikspolischefen Bengt Svensson är chockad och bedrövad över gripandet av den tidigare polischefen.

– Om misstankarna är riktiga är det det största klavertrampet som jag sett en polischef göra. Jag trodde inte detta skulle hända med människor som haft ansvar för andra människor inom polisen och lett polisens verksamhet, säger han till TT.