Låt katten få ha advokat – nytt lagförslag i Schweiz

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ska en undulat ha rätt till advokat för att hävda sina rättigheter?

Det tycker schweizarna som röstar om förslaget på söndag.

Förslaget om att lagstadga vanvårdade djurs rätt till en advokat har väckt starka känslor i Schweiz. "Absurt", menar vissa. Ett bra sätt att sätta dit djurplågare, anser andra.

Trots att landet har världens mest strikta och kompletta djurskyddslag så tillämpas de högre straffen nästan aldrig.

"Inga extremister"

Den nya lagen skulle ge en advokat möjlighet att kalla vittnen till rätten, jämföra med tidigare fall och överklaga, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi är inga galna extremister. I vårt moderna samhälle kan vi kosta på oss rättshjälp till djuren. Vi skulle inte föreslå en djuradvokat bland favelas i Brasilien eller kåkstäder i Mali. Där har de viktigare saker att tänka på, säger Alain Zwygart, vice ordförande för schweitziska djurskyddsföreningen SPA, till SvD.

Försvarar gädda

Lillemor Wodmar, generalsekreterare vid Svenska djurskyddsföreningen, tror inte att djuradvokaterna skulle behövas i Sverige.

– Här är det länsveterinärerna som företräder djuret i rätten. Vår åsikt är att djuren i Sverige har det förhållandevis bra på det sättet, säger hon.

Hon tycker att det är rimligt att den som tagit hand om djuret också ser till att djurets rättigheter följs upp.

– Man kan ju fråga sig vems talan advokaten för – är det djurets röst man förmedlar?

I Zürich har flera djur redan fått upprättelse i domstol genom djuradvokaten Antoine Götschel. Han har de senaste veckorna försvarat en elva kilo tung gädda som gick en plågsam död till mötes på en fiskares spö. Gäddan kämpade i tio minuter innan den dog.

– Det var allvarlig misshandel. Jag försvarade fisken av samma skäl som en åklagare ger sig på en mördare: se till att ansvariga straffas för sina brott, säger Götschel till SvD.

Omröstningen hålls på söndag.

Publicerad: