Utskott i USA: Det var ett folkmord på armenier

avTT-Reuters

NYHETER

Turkiet kallar hem sin ambassadör

Utrikesutskottet i USA:s representanthus antog på torsdagen en resolution om att morden på armenier under Osmanska riket var ett folkmord.

Frågan är oerhört känslig i Turkiet som genast svarade med att kalla hem sin USA-ambassadör.

Resolutionen uppmanar president Barack Obama att se till att USA formellt beskriver massakrerna som folkmord, vilket försätter honom i en besvärlig situation.

Omröstningen blev ytterst jämn. Resolutionen, som är icke-bindande, antogs med bara en rösts övervikt: 23–22 och det är oklart om ärendet går vidare till hela representanthuset.

USA-armenier inflytelserika

In i det sista hade den amerikanska regeringen försökt övertala utskottets ordförande, demokraten Howard Berman, att inte driva frågan till sin spets. Utrikesminister Hillary Clinton ringde före omröstningen till Berman och varnade för att en resolution skulle kunna störa försöken att normalisera relationerna mellan Turkiet och Armenien.

Men den armeniska diasporan i USA är stark och inflytelserik och har drivit folkmordsfrågan hårt.

En turkisk regeringstalesman sade före debatten i utskottet att Turkiet inte uteslöt möjligheten att kalla hem sin ambassadör från Washington om resolutionen antogs – och bara minuter efter det att omröstningsresultatet offentliggjordes meddelade Ankara att ambassadören tas hem.

Samtidigt förklarade Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan besviket i ett uttalande på den turkiska regeringens hemsida att han "var allvarligt oroad att resolutionen skulle skada relationerna mellan USA och Turkiet och ansträngningarna att normalisera de turkiska förbindelserna med Armenien".

Natomedlemmen Turkiet är en viktig allierad för USA. Bland annat hoppas USA få hjälp av Turkiet att lösa en rad problem i den muslimska världen, särskilt i Iran och Afghanistan.

Armenien hyllade USA

Men trots de direkta påtryckningarna från utrikesminister Clinton ville inte utskottsordföranden Berman böja sig.

– Turkiet är en viktig och i de flesta avseenden lojal allierad till USA i en instabil region, sade han när debatten inleddes.

– Men likväl finns det inget som berättigar att Turkiet blundar inför det armeniska folkmordets verklighet.

– Det finns en punkt när varje nation måste acceptera sin egen historia. Och det är allt vi begär av Turkiet.

Och i Armenien hyllades beskedet.

– Vi uppskattar beslutet mycket, sade den armeniske utrikesminister Edward Nalbandian.

– Detta är ytterligare ett bevis för det engagemang som det amerikanska folket har för grundläggande mänskliga värden, och det är ett viktigt steg mot förebyggandet av brott mot mänskligheten.