Nyheter

”Jag har inte haft hemliga möten”

Av: 

Jessica Balksjö

NYHETER

Urban Ahlin (S) slår tillbaka mot uppgifterna om att han ska ha haft hemliga samtal med amerikanska ambassaden.

Samtalen skedde på hans arbetsrum, precis som alla andra möten med olika länders ambassadörer.

– Det ingår i mina arbetsuppgifter att svara på de här frågorna, säger han.

Urban Ahlin.
Urban Ahlin.

Aftonbladets avslöjande om att Urban Ahlin ska ha sågat sitt eget parti inför amerikanska ambassaden bygger på hemligstämplade dokument från Wikileaks.

Men enligt Urban Ahlin, som är utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, var samtalen aldrig hemliga.

– De ambassadörer som vill prata med mig kommer till mitt arbetsrum. Det sker inga hemliga möten på amerikanska ambassaden. Det är helt fel, säger han.

"Ska förstå politiken"

Att han svarar på frågor gällande svensk politik och hur Socialdemokraterna står sig i opionionsmätningarna ingår i hans arbetsuppgifter.

– De ska förstå vår politik och vad som påverkar debatten i Sverige. Det är därför vi har ambassader, säger han.

Han uttalanden om Socialdemokraternas chanser inför valet var en analys av läget som faktiskt såg ut så att Socialdemokraterna inte hade stöd i storstadsregionerna.

Samma sak gäller uttalandet om att regeringen bara tar beslut som sedan verkställs. När socialdemokraterna blev av med regeringstjänstemännen upplevde Ahlin att det uppstod en brist på debatt och skapande av egna idéer.

– Vi hade fortfarande en del problem och det var de jag berättade om. De uttalanden jag gjorde kan inte ha kommit som någon överraskning för någon, säger han.

"Ingen taktik"

Att han skulle ha sagt att Socialdemokraternas taktik var att sänka alliansen kan inte ha handlat om annat än någon enstaka kommentar där han diskuterade vad som skulle kunna stjälpa alliansen rent hypotetiskt.

– Om de skulle begrava sig i sina egna skandaler så skulle det påverka valet. Men att det skulle ha varit någon taktik från vår sida är helt fel, säger han.

En annan del av de dokument som Aftonbladet tagit del av rör uttalanden om den svenska styrkan i Afghanistan. Där säger han att så länge Lena-Hjelm Wallén (S), ordförande för Svenska Afghanistankommittén, är positiv till insatsen så kommer det att vara "hjälpfullt" för Socialdemokraterna som vill att svenskarna stannar i Afghanistan.

– Det är naturligt att den amerikanska ambassaden intresserar sig för vad som kan påverka opinionen i Sverige. Det är min uppgift att besvara frågorna och jag har sagt samma sak till den amerikanska ambassaden som jag har sagt till andra länders ambassader och till de journalister som frågat, säger han.

Enligt Ahlin sjäv har han inte haft något möte på den amerikanska ambassaden på sju, åtta år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: