”Avgå Baylan”

avSimon Andrén

S-kvinnor i attack mot partisekreteraren

1 av 4

Partisekreterare Ibrahim Baylan anklagas av Socialdemokratiska kvinnoförbundet för att ha stoppat en S-kvinna att nomineras till valberedningen.

Enligt uppgift till Aftonbladet finns nu planer i förbundet att kräva hans avgång.

De sju västsvenska S-distrikten var förra veckan överens om vilka två personer som skulle nomineras till valberedningen som ska utse Mona Sahlins ersättare.

De två var, enligt uppgift till Aftonbladet, Göteborgs förre kommunalråd Göran Johansson och Carina Ohlsson, riksdagsledamot och vice ordförande för kvinnoförbundet.

Men under helgen ska plötsligt Ohlsson ha bytts ut mot Jonas Gunnarsson, riksdagsledamot från Värmland.

Pekas ut

Flera personer inom kvinnoförbundet anklagar nu partisekreterare Ibrahim Baylan för att ha varit med och organiserat petningen av Carina Ohlsson.

– Baylan slåss för sin egen plats, kanske är detta ett sätt att försöka säkra den, säger en socialdemokrat.

När Carina Ohlsson inte längre är aktuell för valberedningen befarar nu kvinnoförbundet att de inte kommer att ha någon representant bland de elva ledamöterna – vilket de krävt.

I morgon väntas Baylan presentera förslaget till valberedning. Om det då inte finns med en representant för S-kvinnorna finns planer på att kräva partisekreterarens avgång.

Ibrahim Baylan hälsade i går via sin pressekreterare att han inte kommenterar den nya valberedningen. Klart är dock att den leds av förra socialministern Berit Andnor.

Hjälper Nuder

Hon anses kunna balansera partiets olika falanger. Men flera personer inom S anser att det finns en annan farhåga med Berit Andnor – hennes relation till Pär Nuder.

– De är tajta och har flera gemensamma vänner. Bland annat Sten Olsson, säger en källa.

Oroliga för framtiden

Sten Olsson var statssekreterare åt Pär Nuder när han var finansminister. Då var Berit Andnor socialminister och gjorde flera utspel tillsammans med Pär Nuder. Andnor ansågs vara lojal mot både Nuder och Göran Persson.

De som vill se ett förnyat S menar att kopplingen till Nuder är oroande.