Assange kan gripas i dag

Åklagarmyndigheten: Svenska arresteringsordern är kompletterad

Wikileaks grundare och frontfigur Julian Assange kan bli gripen av Scotland Yard redan i dag.

– Det ska ha gjorts en komplettering av den befintliga arresteringsordern, säger Fredrik Berg som är informatör vid Åklagarmyndigheten till Aftonbladet.

Julian Assange, Wikileaks frontfigur.
Julian Assange, Wikileaks frontfigur.

Den brittiska polisen vet var Julian Assange är, men har avvaktat i väntan på att få nya, korrekta papper från Interpol. Nu behöver de inte vänta längre, för enligt den svenska myndigheten har alltså kompletteringen nu gjorts.

– Det gjordes antingen i går eller idag, bekräftar Fredrik Berg för Aftonbladet.

"Ska självklart gripas"

Det innebär att det är fritt fram för den brittiska polisen att gripa Julian Assange. I över en månad ska polisen ha känt till var Julian Assange håller till. Men på grund av svenska polisens misstag, kunde Assange tidigare inte gripas.

– Om vi får en korrekt auktoriserad internationell arresteringsorder, och vi vet var den personen är, kommer vi självklart att gripa den personen, säger en poliskälla till Daily Mail.

Behövde kompletteras

Den brittiska polisen behövde en komplettering av den europeiska arresteringsorder som ligger till grund för Interpolefterlysningen av Julian Assange.

– Enligt engelsk rätt så behöver de en specificering av maxstraffen för samtliga de fyra brott som Assange är misstänkt för. Och vår ursprungliga arresteringsorder innehåller bara en specificering för det grövsta brottet, vilket följer en svensk norm, har Tommy Kangasvieri som är chef på den internationella enheten på Rikskriminalpolisen nyligen sagt till Aftonbladet.

Enligt Fredrik Berg har alltså nu de nödvändiga specificeringarna om maxstraffen gjorts.

Julian Assange är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro, misstänkt för ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Publisert: