Hemligt militärt rymdskepp hemma

NYHETER

Farhågor om att USA ska placera vapen i rymden

Det amerikanska flygvapnets topphemliga rymdskyttel X-37B har landat efter sitt första uppdrag.

Vad den har gjort under sina 225 dagar i rymden är hemligt.

Skytteln landade i Kalifornien i fredags till synes utan problem. Det amerikanska flygvapnet ska nu utvärdera uppdraget.

Vad det nu var.

Det är nämligen hemligt.

Vapen i rymden

Hemlighetsmakeriet omkring X-37B har fått amatörastronomer och andra bedömare att spekulera i vad som är syftet med rymdskytteln. Bland annat finns farhågor om att den amerikanska militären försöker placera vapen i rymden, något som flygvapnet bestämt förnekar, enligt BBC.

Andra amatörastronomer som observerade X-37B under uppdraget lade märke till ett speciellt rörelsemönster som liknar det hos spionsatteliter.

”Utfört experiment”

Men ingen teori har bekräftats från officiellt håll.

Den officiella förklaringen är helt enkelt att skytteln nått en omloppsbana omkring jorden, ”utfört experiment” och sedan lyckats landa igen på jorden.

Vilket i och för sig är en bedrift, eftersom ytterst få farkoster klarar av att landa efter en rymdfärd. Enligt tidningen Ny Teknik är det andra gången i historien en obemannad rymdskyttel lyckas landa igen.

Halvbra på allt

Trots det ifrågasätter lobbygruppen Union of Concerned Scientists rymdskyttelns existensberättigande och hävdar att det finns billigare alternativ för snart sagt allt man kan vilja göra ute i rymden. Enligt gruppen är X-37B halvbra på allt men inte riktigt bra på någonting.

Den enda fördelen tycks vara förmågan att frakta experiment och föremål tillbaka till jorden för inspektion, men skyttlens bagageutrymme är tämligen begränsat.

X-37B är obemannad och ska inte förväxlas med NASA:s rymdfärjor, som sjunger på sista versen. I vår planerar flygvapnet att skjuta upp ytterligare en X-37B för ännu ett hemligt uppdrag.