Wikileaks svenska server under attack

NYHETER

Än en gång är Wikileaks under attack på nätet.

Den här gången är det deras svenska server som ligger nere.

– Det är troligtvis en så kallad "Distributed Denial Of Server-attack", säger Mikael Viborg som är talesperson för PRQ, den svenska firma som säljer serverutrymme åt Wikileaks för Aftonbladet.

Den senaste tiden har den världskända, kontroversiella sajten Wikileaks ett antal gånger blivit attackerade på nätet. Denna gång har attacken riktats mot Sverige.

"Wikileaks servrar på svenska http://prq.se/ svarar inte. Vi utreder orsaken", skriver organisationen på Twitter.

Inte avstängda

Mikael Viborg som är talesperson för PRQ, den svenska serverfirma som säljer utrymme åt Wikileaks, känner inte till den nya händelsen, men säger att det måste röra sig om en så kallad "DDOS-attack".

– Vi har inte stängt av dem och troligtvis är det en "Distributed Denial Of Server-attack". Det har hänt andra kunder förrut, men inte Wikileaks, berättar han.

Inte första gången

Men det är inte första gången som Wikieaks utsätts för en attack. I förra veckan utsattes den kontroversiella sajten för två it-attacker och organisationens hemsida låg då nere i stora delar av Europa och USA. Även dessa attacker var så kallade DDOS-attack.

– Då dränks deras server av massanrop om att ta ut information. Det leder till att servrarna får så mycket att göra att de inte kan lämna något ifrån sig, har Joakim von Braun som är it-expert och säkerhetsrådgivare tidigare förklarat för Aftonbladet.