”De skjuter människor som sover”

Av: Erik Wiman, Henrik Lundgren, Johanna Klaasen

Publicerad:
Uppdaterad:

Henning Mankell om blodbadet på båtarna

1 av 5 | Foto: Foto: SCANPIX
”Jag är trött” Det var en trött Hanning Mankell som landade i Göteborg i går kväll. Att de påstår att passagerarna i Ship to Gazas konvoj var beväpnade avfärdar han. ”Hur mycket än israelerna skriker om att de hittat vapen där så är det nonsens. På det fartyg där jag fanns så hittade de ett vapen: min rakhyvel.”

LANDVETTER/ARLANDA/STOCKHOLM. Efter ett och ett halvt dygn i israelernas grepp anlände Henning Mankell till Landvetter i går kväll.

Skräckdygnen har tärt på honom.

– Jag är så trött, jag orkar inte mer, sa författaren till Aftonbladet.

Klockan 21.30 i går kväll landade Henning Mankell på Landvetters flygplats utanför Göteborg.

Ett och ett halvt dygn tidigare stormade israeliska elitsoldater skeppet Sofia där han befann sig tillsammans med Mehmet Kaplan, Viktoria Strand, Dror Feiler och Saman Ali.

Svenskarna berättar om en vacker natt i Medelhavet som plötsligt förvandlades till en mardröm när siluetten av den första israeliska korvetten dök upp i horisonten.

Hörde skottlossning

Under flera timmar kunde de höra skottlossningen och se röken från de andra båtarna i konvojen. Till sist attackerades deras eget fartyg.

– Vi blir alltså anfallna klockan halv fem på morgonen av helikoptrar, speedboats, fartyg och massor av kommandosoldater som går ombord och kapar båt efter båt. De tvekar inte att använda dödligt våld. De skjuter människor som sover, säger Henning Mankell till Ekot.

Rakhyvel var vapen

Han säger också att israelernas argument om att aktivisterna var beväpnade inte stämmer.

– Hur mycket än israelerna skriker om att de hittat vapen där så är det nonsens. På det fartyg där jag fanns så hittade de ett vapen: min rakhyvel. Då förstår du på vilken nivå det där var.

Viktoria Strand berättar:

– Soldaterna klättrade uppför båtens sidor och över relingen. De var maskerade för ansiktet och skrek hela tiden åt oss att backa undan.

Tillsammans med Henning Mankell och de andra svenskarna bevittnade Viktoria Strand hur soldaterna systematiskt tog kontroll över skeppet.

– Ingen ombord gjorde motstånd, men de som rörde sig för sakta eller på något sätt höll sig fast sköts med elpistol eller med gummikulor.

– Jag stod intill en man som blev skjuten med elpistol flera gånger trots att han redan hade svimmat.

Feiler misshandlades

Mehmet Kaplan beskriver hela händelsen som bisarr och surrealistisk.

– Det jag har upplevt de tre-fyra senaste dagarna är fruktansvärt. Jag har blivit överfallen på internationellt vatten och därefter olagligt internerad. Det är en pirathandling.

Efter attacken fördes båten till hamnen i Ashdod. Därifrån forslades svenskarna till ett interneringsläger. Där blev Dror Feiler brutalt misshandlad, enligt de andra svenskarna, när han vägrade lämna ifrån sig sitt pass utan kvitto.

– Då satte de sig på honom och tryckte ner hans huvud, säger Mehmet Kaplan.

Enligt Viktoria Strand sparkades Dror Feiler också flera gånger i huvudet av militärer med grova kängor. Och soldaterna filmade allt som hände.

– Det är ett brott mot folkrätten att filma fångar och det påpekade vi, men de brydde sig inte om det, säger Viktoria Strand.

Eftersom inget avgående flyg fanns omedelbart tillgängligt fördes svenskarna vidare till Elafängelset i Be’er Sheva. Mehmet Kaplan, Henning Mankell och Viktoria Strand hamnade tillsammans men i olika celler.

– Vi fick ingen möjlighet att prata med varandra, säger Mehmet Kaplan.

”Det är plågsamt”

Han och Henning Mankell lämnade fängelset tillsammans. De var de första svenskarna att få lämna Israel. Viktoria Strand klev ombord på ett senare flyg.

Kaplan och Strand landade med olika flyg på Arlanda i går kväll. Henning Mankell flögs direkt till Göteborg.

Författaren var trött när Aftonbladet mötte honom i hans bostad sent i natt.

– Det får inte bli för plågsamt det här, det är redan plågsamt nog som det är.

Nu ska han samla krafterna fram till torsdag då han och Mehmet Kaplan ska hålla en presskonferens.

– Jag har inget mer att säga nu, jag har sagt det jag orkar i dag.

Redan när svenskarna satt i interneringslägret hörde de rykten om att flera personer hade dödats i Israels attack, men de fick inte uppgifterna bekräftade förrän de satt på planen hem.

– Jag är väldigt sorgsen, för det här var civila människor. Och när civila människor möter elitsoldater kan det uppenbarligen gå väldigt, väldigt fel, säger Mehmet Kaplan.

Publicerad: