Fler söker till krig efter dödsstrider

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Långt fler ansökningar efter dödsfallen 2005

FOTO: SCANPIX
FOTO: SCANPIX

Ännu en svensk soldat har dödats i Afghanistan.

Trots det är intresset för utlandstjänst fortsatt högt – och kan öka på grund av dödsfallet.

– Det attraherar en viss typ av äventyrslystna personer, säger Fredrik Asplund chef på Försvarsmaktens antagningssektion.

Kenneth Wallin blev den tredje svenske soldaten att dödas i Afghanistan bara i år. Totalt har sex svenskar omkommit i kriget.

Ökade 2005

Men intresset för att göra utlandstjänst är högt, och inget tyder på att dödsfallen ändrar saken – snarare tvärtom. Efter att två svenskar dödats i november 2005 såg Försvarsmakten en dramatisk ökning av sökande till de så kallade specialförbandet, enligt Svenska Dagbladet.

– När det sker dödsfall tänker kanske en del att det visar att de får vara med i händelsernas centrum. Det attraherar en viss typ av äventyrslystna personer, säger Fredrik Asplund, Fredrik Asplund, chef på Försvarsmaktens antagningssektion till SvD.

Ännu är det för tidigt att säga om årets tre dödsfall kommer att påverka ansökningsgraden till våra specialförband då rekryteringen nyss påbörjats och pågår till januari.

Taktikbyte ökar intresse

Enligt Lars Fresker, ordförande i officersförbundet, kan Försvarsmaktens taktikbyte i Afghanistan också leda till ett ökat intresse. Numera söker man sig till områden där talibanerna är starka.

– Att striderna blir våldsammare beror ju på att uppgifterna där nere förändrats och att svenskarna rör sig i nya områden. De förändringarna kan samtidigt attrahera folk som söker nya utmaningar, säger Fresker till SvD.

Publicerad: