Nyheter

”En tramsig skenmanöver”

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om mediauppgifter där Littorin påstås ha dementerat sexköp före publiceringen

INGEN PERSONLIG DEMENTI Att Littorins pressekreterare pratat med Aftonbladet redogjordes i den första artikeln. Littorin ville inte personligen kommentera uppgifterna.
INGEN PERSONLIG DEMENTI Att Littorins pressekreterare pratat med Aftonbladet redogjordes i den första artikeln. Littorin ville inte personligen kommentera uppgifterna.

Dementerade Sven Otto Littorin för Aftonbladet att han köpt sex?

Nej, säger Lena Mellin.

– Vi har fortfarande inte pratat med honom. Vi vill prata med Littorin själv, inte få svar genom ombud. Det regeringskansliet gör nu är bara en skenmanöver.

Lena Mellin.

I dagens Expressen publiceras en bandupptagning mellan Aftonbladets nyhetschef och Sven Otto Littorins pressekreterare.

Den ägde rum klockan 17.01 på tisdagseftermiddagen den 6 juli – bara en timma efter att Aftonbladets reporter Mattias Carlsson och fotograf Urban Andersson konfronterade Sven Otto Littorin med uppgifter att han 2006 skulle ha köpt sex.

Pressekreteraren förnekar

I telefonsamtalet som publiceras ord för ord i tidningen säger pressekreteraren Agnes Palinski vid två tillfällen att ”ministern säger att han aldrig någonsin har betalat för sex”.

Tidningen skriver att detta således är nya bevis för att Littorin dementerat sexköpet.

– Det här är bara en tramsig skenmanöver. Ett sätt för regeringskansliet att rädda sina egna skinn.

Flyttar fokus

Hon säger att regeringskansliet använder sig av en beprövad, och ofta framgångsrik, metod att hantera kriser:

– Man flyttar fokus till sin egen fördel. I det här fallet från att Sven Otto Littorin avgick efter ett nattligt krismöte på hotell Wisby efter att Aftonbladets reporter ställt sina frågor och efter vi utlovats en intervju – till att arbetsmarknadsdepartementets pressekreterare visst sagt att Littorin inte köpt sex, ett uttalande som vi tryckte i tidningen redan dagen efter han avgick. Regeringskansliet slår in öppna dörrar – men det gör man ofta när man är kris, säger Lena Mellin.

”Allt handlar om samma sak”

Hon redogör på nytt för händelserna som ledde fram till Sven Otto Littorins avgång.

– När reportern konfronterade honom med uppgifterna säger Littorin först ”nej, nej, nej”, vilket jag uppfattar som att han blir överumplad av frågan. Sedan när han får mer detaljer av reportern blir hans svar ”inga kommentarer”. Sen ringer de uppenbarligen upp nyhetschefen, samtidigt som det pågår diskussioner för fullt mellan mig och statsrådsberedningens presschef.

”Vill veta våra bevis”

Hon fortsätter:

– Hela tiden handlar det om samma sak. De vill veta vad vi vet och jag att jag inte vill berätta det utan att vi vill prata med Littorin. Jag uppfattar absolut inte att det uppkommer en dementi. Vi säger att vi vill prata med Littorin själv och att vi inte gör det via ombud och de kräver att få veta vad vi har för bevis. Vid tiotiden på kvällen görs en uppgörelse mellan mig själv och statsrådsberedningens presschef Roberta Alenius om att vi skulle få prata med Littorin påföljande dag och förutsättningen var att vi inte publicerade i onsdagstidningen. Vi höll oss till den uppgörelsen.

”Akut krismöte”

– Sedan sitter flera av Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare i ett akut krismöte större delen av natten och sedan avgår han på onsdagen. Dagen efter, på torsdagen, skriver vi om Aftonbladets frågor… observera det, frågor, som fick honom att avgå. Det har statsminister Fredrik Reinfeldt själv senare bekräftat, att våra frågor var en anledning till att Littorin avgick. Även Littorin bekräftade i mejlintervjun att det var en anledning till att han avgick.

”Dåligt skött”

Att Palinski pratat med Aftonbladet redogjordes i den första av artiklarna om Littorin efter hans avgång, som publicerades på torsdagen. Där stod:

”Senare under kvällen sa pressekreteraren Agnes Palinski att ministern sagt till henne att han aldrig någonsin har begått det påstådda brottet. Han ville dock inte säga det själv, direkt till Aftonbladet.”

– Det är det här som diskussionen handlade om. Jag säger det igen, vi pratar inte genom ombud. Jag blir irriterad över det som regeringskansliet försöker göra nu. Det handlar bara om hur dåligt de har skött det här, säger Lena Mellin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: