Valet 2010

Stellan Skarsgård på rödgrönas valspurt

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

”Det här valet är det viktigaste jag har upplevt”

Stellan Skarsgård på Rödgrönas valspurt.
Stellan Skarsgård på Rödgrönas valspurt.

Stellan Skarsgård vill se Mona Sahlin som statsminister.

I dag uppträdde Hollywoodstjärnan på de rödgrönas dag i Kungsträdgården i Stockholm.

– Jag brukar inte göra sådant här, men det här är det viktigaste valet i mitt liv, säger han.

Det är rejäl uppförsbacke i opinionen för de rödgröna. Så sent som i morse kom en ny undersökning från Sifo som visade att alliansen just nu har egen majoritet.

Men nu får de välkommen draghjälp. På den rödgröna dagen i Kungsträdgården i Stockholm uppträder i dag en rad svenska artister, däribland Marit Bergman, Caroline af Ugglas och Magnus Carlsson från Weeping Willows.

Oannonserat ess

Men de rödgröna hade ytterligare ett ess i rockärmen: oannonserat dök skådespelaren Stellan Skarsgård upp på scenen och förklarade att han kommer att rösta rödgrönt.

– Regeringen håller på med en omställning som vi inte kan ta tillbaka om fyra år, sa han och syftade på utförsäljningen av statliga bolag och privatiseringar inom bland annat vårdsektorn.

I ett tio minuter långt tal drog Skarsgård paralleller mellan Sverige och USA. Han berättade om sin amerikanske svärfar som drabbades av stroke – och hur detta ställde familjens ekonomi på ända eftersom familjen var orolig för att försäkringen inte skulle täcka sjukvårdskostnaderna.

– Varför är regeringen så desperat att ändra ett system som fungerar, sa Stellan Skarsgård.

Vilket av de rödgröna partierna han själv kommer att rösta på avslöjade han dock inte. Men det var via socialdemokraten och tidigare jämställdhetsministern Jens Orback han engagerats till den rödgröna kampanjen.

Vill debattera värderingar

– Vi har känt varandra i 20 år. Hans före detta fru och min fru är vänner sen gammalt. Jag frågade honom om han hade lust att göra något för oss och det ville han, säger Jens Orback.

Vad har det för betydelse att ni får uppbackning av en känd skådespelare?

– Det vet jag inte. Men det är ju roligt om inte bara politiker engagerar sig utan även andra.

För Mona Sahlin (S) och övriga rödgröna partiledare handlar nu allt om att vända valrörelsen som hittills inte gått deras väg.

– Valet handlar om de stora avgörande frågorna. Det Reinfeldt nu säger: att den stora skillnaden mellan blocken är 500 kronor i plånboken är precis det valet inte kommer att handla om, säger hon.

Lösningen är enligt de rödgröna att få en debatt om värderingar snarare än plånboksfrågor. Men Lars Ohly (V) var självkritisk och menade också att de rödgröna inte lyckats lyfta fram sin politik.

Avgörs på sista varvet

– Vi har inte varit tillräckligt bra på att föra ut jobbpolitiken. Vi ska visa att det är vi som står för en riktig jobbpolitik som handlar om att skapa jobb, inte bara sänka skatter, säger han.

Även om det just nu ser mörkt ut för det rödgröna regeringsalternativet framhöll språkröret Peter Eriksson (MP) att mycket kan hända sista veckan i en valrörelse:

– Den som har sett ett tiotusenmeterslopp i OS vet att det är på sista varvet det avgörs och så är det i väldigt många val också.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010