”Det är inte längden som är viktig”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Maria Wetterstrand säger att hon har en lista på miljöåtgärder som är mycket längre än alliansens.

– Men det är väl inte längden som är det viktiga, invänder Maud Olofsson.

När Maria Wetterstrand (MP) och Maud Olofsson (C) drabbade samman i Kvällsöppet i TV4 på måndagskvällen fortsatte den hårda diskussion som präglat tidigare debatter mellan dem.

Maud Olofsson gick direkt till attack och anklagade de rödgröna för att inte redovisa effekterna av sina föreslagna klimatåtgärder.

– Vi har redovisat ton för ton vad våra åtgärder har för effekter. Miljöpartiet har sagt upp höga mål, men inte berättat för väljarna hur de ska nå målen, sade Maud Olofsson.

”Försöker villa bort”

Det avfärdade Maria Wetterstrand som nonsens.

– Det centern gör här är att försöka villa bort diskussionen eftersom vi har en mycket kraftfullare klimatpolitik än vad de har.

Sedan förklarade Wetterstrand att de rödgröna vill satsa 100 miljarder kronor mer än alliansen på järnvägen.

Det låter mycket, påpekade programledaren och vände sig till Maud Olofsson som replikerade blixtsnabbt:

– Är det låtsaspengar så är det inte så mycket. De har inte de där pengarna.

”Längden inte viktig”

Tonen skruvades upp ytterligare när Maud Olofsson krävde att få se en lista på hur stor effekt de rödgrönas klimatpolitik skulle få.

– Vi har gjort en sådan lista. Och när vi lade listorna bredvid varandra blev er så här kort och vår så här lång, sade Wetterstrand och visade med händerna.

– Men det är väl inte längden som är det viktiga, invände Olofsson.

”Har varit för kortsiktigt”

På plats i studion fanns även Göran Finnheden, professor i miljöstrategisk analys på KTH. Han efterlyste kraftfullare åtgärder från vem som nu får chansen att styra Sverige efter den 19 september.

– Det har varit för kortsiktigt hittills. Klimatfrågan kräver mycket större åtgärder och en långsiktig politik, sade han.

När Maud Olofsson och Maria Wetterstrand möttes i en debatt förra söndagen blev de så osams att den häftiga diskussionen fortsatte efter att programmet var slut. Den här gången höll de sig lugna efter programmet.

Men debatten är långt ifrån avgjord.

Följ ämnen i artikeln