Folket rustar för krig – turisterna shoppar

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:
SPÄNT LÄGE  Under söndagskvällen väntade demonstranterna, här Rana Hai, 23, fortfarande på att regeringen skulle påbörja en inbrytning i det ockuperade området. Samtidigt lever turisterna som vanligt på shoppinggatorna några kvarter bort. ”Vi har inte märkt någonting”, säger Christine Dalland och Therese Eriksson.
Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
SPÄNT LÄGE  Under söndagskvällen väntade demonstranterna, här Rana Hai, 23, fortfarande på att regeringen skulle påbörja en inbrytning i det ockuperade området. Samtidigt lever turisterna som vanligt på shoppinggatorna några kvarter bort. ”Vi har inte märkt någonting”, säger Christine Dalland och Therese Eriksson.

BANGKOK. Rana Hai, 23, laddar slangbellan och gör sig redo att slåss för sitt liv.

Samtidigt shoppar Therese Eriksson från Sundsvall på turistgatan Khao San Road några kilometer bort.

– Vi märker ingenting av demonstrationerna. Thailand är precis som vanligt, säger hon.

Bangkoks exklusiva finanskvarter kan bli platsen för en blodig massaker. Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva meddelade i går att regeringen kommer att skingra de tusentals rödklädda demonstranter som i flera veckor har ockuperat området. Sent i natt väntade Bangkokborna fortfarande på att inbrytningen skulle starta.

Krypskyttar på taken

Under tiden patrullerar tungt beväpnade militärer området kring barrikaderna. De är flera tusen, men rör sig i grupper om 20–30 man.

Tillsammans med kravallpoliser med batonger och sköldar cirkulerar de kring nöjeskvarteren Patpong. På hustaken ligger krypskyttar redo.

– Abhisit Vejjajiva har sagt att han vill undvika allt våld, men soldaternas automatkarbiner talar ett annat språk, säger Rana Hai.

Vi träffar honom innanför barrikaderna. Han tillhör den grupp av svartklädda demonstranter som hellre tar till våld än låter sig föras bort. Men till skillnad från sina fiender är Rana Hai beväpnad endast med en slangbella. Hans vapenbröder har käppar, rör och basebollträn.

Han tar upp en blank stålkula och förevisar sitt vapen.

Fickorna på hans shorts är fulla av ännu fler. Små projektiler som är livsfarliga mot den oskyddade allmänheten, men inte förslår mycket mot soldater i hjälmar och skyddsväst.

– Jag gillar inte militären. Jag kommer att stanna kvar här och slåss, säger han.

Fiendens överlägsna eldkraft skrämmer inte Rana Hai.

– Jag är inte rädd, säger han gång på gång.

Svenska UD avråder fortfarande svenskar från att resa till Bangkok. Men huvudstaden har två ansikten.

Allt precis som vanligt

På den populära turistgatan Khao San Road är det svårt att ana scenerna som utspelar sig några kilometer bort. Här är allting precis som vanligt. Gatan fungerar som en utgångspunkt för unga resenärer från hela världen på deras väg till och från Sydostasiens alla stränder. Här bor man för 50 kronor natten och äter för en tia.

Therese Eriksson, 21, från Sundsvall har just anlänt efter att ha rest runt i Thailand i flera månader.

– Jag har inte märkt någonting av demonstrationerna. Vi ser dem inte och det är inte så många som pratar om dem här.

”Kom hit och ha roligt”

Therese och hennes norska väninna Christine Dalland har några dagar kvar på sin resa och är inte oroliga för att våldet ska spridas. Enda gången de sett de rödklädda var när de passerade genom demonstrationsområdet med bil tidigare i april.

– Jag tycker att UD:s rekommendationer om att inte åka hit är överdrivna. Kom hit och ha roligt, Thailand är härligt.

Publicerad: