Blev påkörd – nu åtalas han

avKristoffer Törnmalm

NYHETER

Bilisten blev arg när Andreas, 32, inte använde cykelbanan

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
”det är larvigt” Här blev cyklisten Andreas Grass påkörd av en bilist – nu kan Andreas själv få böter. Obs! Bilen på bilden har inget med händelsen att göra.

Bilisten blev sur på Andreas för att han inte använde cykelbanan och körde på honom bakifrån.

Nu åtalas – Andreas. För att han cyklade på gatan.

– Larvigt att åtalas för ett brott som ger 300 kronor i böter, säger han.

Tävlingscyklisten Andreas Grass, 32, var på väg från jobbet i Lund till hemmet i Staffanstorp. Som vanligt tog han cykeln den drygt milslånga färden hem.

Höll högt tempo

– Det är min träning. Som småbarnsförälder är det svårt att få tiden att räcka till, säger han.

Som van tävlingscyklist höll Andreas ett högt tempo. Han valde gatan i stället för cykelbanan och efter en stund hann en äldre man i bil ikapp honom. Andreas cyklade i mitten av vägen, vilket irriterade mannen.

Han började tuta, vifta med händerna och försökte köra om. När han inte lyckades passera Andreas körde han i stället på honom med bilen.

– Han blev provocerad av att jag inte cyklade på cykelbanan och körde på mig.

Bilisten åtalas också

Billisten smet men Andreas, som fick skrapsår i kollisionen, tog bilnumret och ringde polisen. Bilisten åtalas för att han inte lämnade betryggande avstånd i sidled, men även Andreas riskerar straff – för att han cyklade på gatan.

Ska fortsätta likadant

– Det beror nog på att det sker många cykelolyckor i Lund. Men det känns larvigt att åtala en person för ett brott som ger 300 kronor i böter, säger han.

Trots olyckan kommer Andreas fortsätta välja gatan framför cykelbanan, när det är lämpligt.

– Det är inte bara för min skull, utan även för andras säkerhet. Jag tror inte det är så trevligt för fotgängarna om jag susar förbi i 40 kilometer/timmen.