Hus och hem

Höga elpriser: Då binder kunderna

NYHETER

Trots att det blir dyrare än rörligt

Förra vinterns höga elpriser kan ha skrämt upp många elkunder. Fler väljer att binda sina elavtal inför vintern — trots att det ofta blir dyrare än ett rörligt avtal.

– Många konsumenter verkar ha den senaste vinterns chockpriser i färskt minne, säger Erik Emanuelsson på prisjämförelsesajten Compricer.

Bland Compricers kunder valde cirka 60 procent bundet under augusti och hittills under september. Priserna på bundna avtal har stigit något sedan i augusti, men trots det har intresset för bundna avtal förblivit större än för rörliga avtal.

Rörlig del

Energibolaget Telge Energi märker också att fler väljer bundet, trots att det försöker rekommendera sina kunder att behålla en del rörligt, enligt vd Johan Öhnell.

– Kunderna är mer oroliga än vad de behöver vara inför vintern. Vi förväntar oss inte någon upprepning av förra vinterns kraftiga prisuppgång, säger han.

Telge Energi förväntar sig att elpriset på lite sikt kommer att sjunka, eftersom det väntas bli ett överskott på el.

– Den elprisnivå vi har i dag är hög i förhållande till vad vi kommer att ha under de kommande åren. Det gör att man absolut inte ska binda sig i några längre avtal, säger Öhnell.

Kompromiss

Regel nummer ett för den som vill spara pengar på sin elräkning är att välja ett avtal. De som har så kallat tillsvidareavtal får alltid betala betydligt mer än de som väljer — oavsett om man jämför med bundna eller rörliga avtal. För hushåll med små marginaler kan det kanske kännas tryggare med bundet elpris. En kompromiss är att välja ett avtal där man binder sig på sex månader, eller där man kombinerar rörligt och bundet.

– Om du som konsument inte är så orolig för pristoppar kan du fortsätta med rörligt, annars bör du fundera på ett fast avtal, så att du inte ligger vaken om nätterna om priset skulle gå upp i vinter, säger Erik Emanuelsson.

Amanda Billner/TT

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård