Ara Abrahamian: ”Äntligen”

avOlof Jönsson

Nöjd att regeringen erkänt folkmordet på armenierna

Den svenske olympiske brottaren Ara Abrahamian är armenier och kom till Sverige 1994.

Han är nöjd med att Sveriges regering nu erkänt folkmordet på armenierna.

– Äntligen, måste jag säga.

Ara Abrahamian.

Ara Abrahamian säger att han inte följer debatten så noga men att han är glad över beslutet.

– Det är fakta. Det här har hänt, säger Ara Abrahamian till Aftonbladet.

”En seger”

Debattören och författaren Kurdo Baksi är kurd från Turkiet. Också han välkomnar beslutet.

– Jag är glad att Sveriges riksdag efter 95 år benämnt massmordet på armenierna som folkmord. Det här är ett av de värsta folkmorden i modern tid.

Baksi är övertygad om att beslutet blir betydelsefullt inte bara för armenierna utan för hela Turkiet.

– Det här innebär att Turkiet tvingas komma ett steg närmare demokrati och ett EU-medlemskap. Det här är en stor seger men tyvärr kommer Turkiet inte att inse det förrän om kanske 15 år.

”Turkiet är inte anklagat”

Oppositionsledaren och socialdemokraten Mona Sahlin säger att riksdagens beslut är viktigt och kommer att få konsekvenser för relationerna mellan Sverige och Turkiet.

– De kan skadas kortsiktigt, men i det långa loppet måste man ta itu med historien. Jag hoppas att det här bidrar till det, säger Sahlin till TT.

Den turkiska reaktionen på beslutet, tydligast uttryckt genom att kalla hem ambassadören för konsultationer, är inte förvånande enligt Sahlin.

– Den reaktionen har Turkiet visat mot alla länder som tagit liknande beslut, men det är inte Turkiet som är anklagat. Det är en händelse som inträffade innan Turkiet ens fanns.

”Det är viktigt”

Folkpartistiske riksdagsledamoten Gulan Avci är en av de fyra borgerliga ledamöter som röstade med oppositionen och såg till att förslaget godkändes med en rösts övervikt.

– Den här frågan har engagerat mig i många år. Jag har varit tydlig och flaggat för att jag skulle rösta för ett erkännande, säger Gulan Avci till Svenska Dabladet.

Hon tror att beslutet kommer att påskynda försoningen mellan Turkiet och grannlandet Armenien.

– Jag tycker att det är viktigt att försoningsprocessen som finns framför oss också inkluderar de människor som är drabbade, säger Gulan Avci till Svenska Dabladet.

”Hände för 100 år sedan”

En annan borgerlig som röstade med oppositionen är Göran Thingwall som tidigare var moderat riksdagsledamot men nu är politisk vilde.

– Äntligen är jag fri att göra som jag vill och rösta enligt min övertygelse. Hade jag varit en sann moderat och inte satt mig in i ärendet så hade jag litat på partikamraterna i utskottet och röstat som dem, säger han till Svenska Dagbladet.

Thingwall tycker att det är viktigt att följa sina känslor i en sådan här fråga.

– Jag tycker att det är skit av Turkiet att dra hem sin ambassadör, det är barnsligt. Det är ju ingen som klandrar de som styr och ställer i Turkiet nu, det hände ju för 100 år sedan, säger Göran Thingwall.