"Oaccetabelt och allvarligt agerande"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt (M) ser allvarligt på attacken mot Ship to Gaza.

– Att vi bedömer det israeliska agerandet som oacceptabelt framgår ju alldeles tydligt, säger han till TT.

UD kallade i dag upp Israels ambassadör för ett möte.

Det viktigaste är enligt Bildt att nu försöka klarlägga vad som har hänt. Han befann sig i morse i Italien och skulle senare på dagen flyga hem till SVerige för att delta i ett seminarium i Lund.

Carl Bildt har under dagen varit i kontakt med Catherine Ashton som fungerar som EU:s utrikesminister.

Håller kontakt

På frågan hur händelsen påverkar Israel svarar Bildt till programmet:

– Mindre bra är väl ett understatement. Svaret är uppenbart.

Bildt vill inte närmare kommentera en enskild svensk formell protest.

– Just nu handlar det om sakläget. Men att vi ser mycket allvarligt på det hela och bedömer det israeliska agerandet som oacceptabelt framgår ju alldeles tydligt och i detta ligger ju en protest.

TT: Sveriges ambassadör har ju flera gånger kallats till israeliska UD och blivit varnad för vad som kunde hända. Borde Sverige ha agerat annorlunda?

– Nej, nej. Vi har avrått från resor till Gaza men i detta ligger ju inte på något sätt att vi skulle ha någon förståelse för ett israeliskt agerande av det här slaget.

Vill få klarhet

Sveriges och andra länders EU-ambassadörer i Bryssel håller som bäst att kontakta varandra för ett möte under eftermiddagen.

– En samlad europeisk reaktion får en helt annan styrka, tillägger Bildt.

TT: Om det finns svenskar bland döda eller skadade, hur ser den svenska reaktionen ut då?

– Det är klart att det påverkar det hela, men det tillhör ju just det som vi försöker få klarhet i. Det finns uppgifter om att det finns två svenskar ombord på det här turkiska fartyget. Annars har vi tidigare haft uppgift om att svenskarna funnits på ett annat fartyg.

TT: Turkiet kallar detta inhumana handlingar som kommer att få irreparabla konsekvenser för relationerna med omvärlden. Håller du med om detta?

– Om detta har skett på internationellt vatten så får det ju än allvarligare konsekvenser och det tillhör de saker som vi måste få klarhet i rätt snabbt.

TT

Publicerad: