Reinfeldt släppte sin nya regering

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skandalscener när SD lämnade Storkyrkan – följ händelserna hela dagen

Dagen började med en skandal när Sverigedemokraterna lämnade Storkyrkan i protest.

Sedan presenterade Fredrik Reinfeldt sina nya statsråd i regeringsförklaringen.

Vid 21.30 avslutades en konsert med klassisk musik på Stockholms konserthus. Alla riksdagens ledamöter var inbjudna.

Det har varit en intensiv dag för regeringsmedlemmarna.

Efter gudstjänst i Storkyrkan, och regeringsförklaringen i Riksdagshuset var det fotografering på Lejonbacken bredvid Kungliga slottet.

Glad stämning

På Lejonbacken togs den traditionella gruppbilden på den nya regeringen. Det var en glad och uppsluppen stämning bland ministrarna som fotograferades inför ett stort mediauppbåd.

Under kvällen hölls Riksdagskonserten med Kungliga Filharmonikerna på Stockholms konserthus vid Hötorget.

Alla riksdagens ledamöter var bjudna och hela regeringen väntades komma. Utrikesminister Carl Bildt (M), försvarsminister Sten Tolgfors (M), och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) var på plats. Även kungafamiljen med Carl Gustaf, drottning Silvia, prinsessan Victoria och Daniel var där.

"Stort och allvarligt"

Jimmie Åkesson och Björn Söder från Sverigedemokraterna syntes också på väg in i Konserthuset.

Aftonbladet träffade nye civil- och bostadsministern Stefan Attefall inför konserten. Han tycker att hans nya uppdrag är inspirerande.

– Det känns stort och allvarligt. Jag fick beskedet för några dagar sedan och var tvungen att prata igenom det med min hustru.

Berätta något om dig som vi inte känner till?

– Jag är en vanlig grabb som är född i Lycksele. Jag har även bott i Umeå och jönköping och Stockholm. Och jag gillar att åka vattenskidor i Lycksele på sommaren. Jag föredrar insjöar framför hav, säger Attefall till Aftonbladet.

Vid 21.30 lämnade gästerna konserthuset. Den första kvällen på jobbet var över för de nya regeringsmedlemmarna.

SD lämnade kyrkan

Högtiderna i Riksdagshuset började vid 14-tiden. Men redan innan dess fick Sverigedemokraterna en huvudroll. Strax efter lunch lämnade de Storkyrkan i protest mot biskop Eva Brunnes predikan, som enligt partiledaren Jimmie Åkesson hyllade demonstrationerna mot partiet tidigare i veckan.

– Jag kan inte se hur vi hade kunnat sitta kvar. Jag tror inte att jag någonsin har blivit så kränkt, sa han till Aftonbladet efteråt.

Många partiledare kritiserade SD:s uppträdande.

– Det är en skandal. Det var ytterligt förvånande och extremt olägligt att i Storkyrkan, i kungliga familjens närvaro, resa sig upp och gå, sade Göran Hägglund.

"Stormen har bedarrat"

Några timmar senare läste Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen i Riksdagshuset.

– Stormen har bedarrat och molnen har skingrats över Sverige, inledde statsministern sitt tal och fortsatte prata om hur den svenska ekonomin repar sig mer och mer.

Därefter fortsatte Reinfeldt att prata om den svenska ekonomin och hur regeringen ska se till att den fortsätter att vara stark. Men om det ekonomiska läget försämras kan det bli läge att dra in reformer varnade Reinfeldt.

Arbetslinjen är en grundpelare i regeringens invandrings- och integrationspolitik, ett ämne som Reinfeldt höll sig kvar vid ganska länge under sitt tal.

– Vi vill ha en human, rättssäker och ordnad asylpolitik. Sverige ska vara en fristad för människor som flyr från förtryck, sade Reinfeldt och påpekade att integration byggs av arbete och möjligheter till att kunna försörja sig själv.

Mona saknade besked

Fredrik Reinfeldt deklarerade också att regeringen strävar efter breda lösningar i riksdagssamarbetet och att man kommer försöka samarbeta med Miljöpartiet i första hand.

Han avslutade med att presentera ministrarna i den nya regeringen. Där ingick sju nya namn (se faktaruta). Den största överraskningen var Peter Norman som blir ny finansmarknadsminister. Norman har ingen erfarenhet av politiskt arbete sedan tidigare.

Mona Sahlin sade efteråt att hon saknade flera viktiga besked i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring.

– Jag var framför allt förvånad över att det inte fanns en uttryckt strategi för hur han ska regera i minoritet. Det fanns ingen antydan till intresse att diskutera med oss i oppositionen om de frågor som är viktiga för oss, sade Sahlin till TT.

Hon syftade bland annat på skatter, kärnkraft, Afghanistan och sjukförsäkringen.

Kungen opolitisk

Före Reinfeldts regeringsförklaring öppnade kung Carl XVI Gustaf riksmötet, som riksdagsåret kallas, i ett tal i riksdagen.

Kungen hyllade det höga valdeltagandet. Han talade också om det tuffa jobb som väntar riksdagsledamöterna under året.

– Ni står inför många svåra, men engagerade utmaningar, sade Kungen.

Han passade också på att nämna kronprinsessan Victorias och Daniels giftemål. Något som rev ner applåder från riksdagsledamöterna och framkallade leenden hos Victoria och Daniel, som var med på sitt första riksdagsöppnande.

Publicerad: