Hus och hem

Varför kommer inte snickaren?

Av: 

Johan Gunnarsson

NYHETER

Här är läsarnas värsta hantverkar-historier

Att stå handfallen med ett påbörjat bygge, och utan hjälp i sikte, är inget ovanligt problem. I dag är det snarare regel än undantag att hantverkare kommer och går som de vill – eller inte kommer alls.

Peter Robsahm i Hjo är en av många med dåliga erfarenheter av hantverkare.

Missnöjet mot målare, snickare och rörmokare slår nya rekord – och kunderna rasar.

I fjol registrerades nästan 11 000 klagomål på reparations- och underhållstjänster på konsumentvägledningar runt om i landet.

Det är en ökning med 10 procent jämfört med 2008. Och när Aftonbladet frågade läsarna svarade 62 procent att de hade råkat ut för dåliga hantverkare.

Andelen helt nöjda kunder var så låg som 18 procent.

All skuld ska självklart inte läggas på yrkesmannen. Kundens förväntningar kan ibland vara orealistiskt höga och kommunikationen mellan parterna – som ju ligger på bådas ansvar – kan vara otillräcklig eller full av brister. Oenighet kring vad som ska, eller inte ska, ingå i ett arbete ligger bakom många konflikter.

– Därför måste man vara noga med att specificera allt arbete i ett avtal innan man anlitar en hantverkare, säger Helena Olofsson på Konsumentverket.

Men ett gissel för många kunder är att hantverkaren stjäl deras tid genom att komma sent – eller inte alls – till bestämda möten.

Peter Robsahm i västgötska Hjo är inne på sitt tredje hus och lika många renoveringsprojekt. Till sin hjälp har han ibland anlitat rörmokare, elektriker och snickare – om de behagat dyka upp.

– Utan att tveka kan jag säga att av tio hantverkare finns det två–tre som går att lita på. Resten dyker aldrig upp. Om de kommer, försvinner de rätt vad det är och det ”ärende” de ska uträtta kan betyda att de försvinner resten av dagen och kanske inte syns till nästa heller.

– Jag bokade en rörmokare för fem år sedan. Han har inte dykt upp än.

Och Peter är långtifrån ensam. Faktum är att det har gått så långt att Sveriges största företag inom måleri, golv och fasad – Sandå – i sin marknadsföring profilerar sig genom att lova att inte fuska med arbetena, att respektera kunden – och att komma i tid.

– Självklart borde detta vara givet, men alla undersökningar, inklusive våra egna, har visat att så fungerar inte Hantverkar-sverige, säger Jonas Lundin, vd för Sandå-koncernen.

– Kunderna befinner sig ofta i situationen att hantverkaren inte kommer i tid eller att han inte hör av sig. Vi tar seriöst på det, oss ska man kunna lita på, men vi är inte framme än och vi misslyckas fortfarande i bland.

Han tror att problemet generellt sett bottnar i en attitydförändring i branschen.

– Det har infunnit sig en kultur de senaste årtiondena med en lite grabbig och nonchalant attityd. Man tar inte saker på fullt allvar. Det är inte så noga om någon får sitta och vänta en timme.

En snickare, egenföretagare i södra Stockholm, håller motvilligt med om att attityden kanske inte är den bästa, men säger att huvudproblemet beror på att kunden inte begriper vilken arbetssituation han befinner sig i.

– Jag kan ju inte boka in ett jobb åt gången, jag måste ha flera uppdrag efter varandra. Och är det då något som krånglar och tar tid på ett jobb går det ju ut över de andra. Det är lätt att man blir sen.

Också Jonas Lundin menar att problem kan uppstå efter hand eftersom förutsättningarna för ett arbete aldrig är desamma.

– Det är ju inte som att producera något på löpande band, och därför är kommunikationen med kunden viktig. Om det krånglar ska kunden få veta det, förstår han eller hon varför det uppstår förseningar blir det inga problem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård