Väder

Brandkåren hinner inte med översvämningar

NYHETER

Kraftigt oväder över Sverige

Regnet dränkte mellersta Sverige på torsdagen. I södra Stockholm orsakade regnet så många översvämningar att brandkåren inte hann med.

– Det ringer en person i minuten och det är mer än vi kan hantera, sade vice brandchef Anders Edstam på torsdagskvällen.

Nu rör sig ovädret västerut genom landet.

Under eftermiddagen föll mer än 60 millimeter regn över södra Stockholm, vilket är långt mer än brunnarna klarar av att svälja.

Brandkåren i Södertörn fick in så många larm om översvämningar att de inte hann rycka ut till alla.

– Vi kan inte göra någonting. Vi har alla bilar ute och måste prioritera de byggnader och anläggningar där stora värden står på spel. Så tyvärr hinner vi inte hjälpa alla privatpersoner, sade Anders Edstam på torsdagskvällen.

Brandbil skars av

En brandbil blev dessutom avskuren efter att vägen spolats bort.

– De stod och jobbade med att styra undan vatten vid en översvämning. Sen när de skulle ta sig därifån fanns det ingen väg kvar. Så nu sitter de vackert där, säger Anders Edstam.

Mest regnade det i trakterna kring Södertälje och Mariefred. Utanför Södertälje tvingades flera bilister vända på grund av de stora regnmängderna på vägarna. Men flera bilar fastnade i de djupa pölarna som bildats i sänkor och under viadukter.

– Det var säkert 60 till 70 centimeter vatten i den här svackan, vissa försökte gena genom det, men de tvärdog mitt i. Vi fick stanna och putta upp bilarna, säger Fredrik Palm i Södertälje.

Sjö i Kungens Kurva

I Kungens Kurva stannade flera bilar i en mindre sjö som bildats på vägarna.

– På vissa ställen är det nog en meter djupt, om inte mer. Man får bygga om bilen till en båt, säger Linus Ahlborg som kör sin väktarrond i området.

Under eftermiddagen och kvällen rörde sig regnovädret västerut genom landet och i stort sett hela Svealand fick stora regnmängder. Vid 18-tiden öste det över Eskilstuna och klockan 20 var det värsta regnet över Värmland och Västra Götaland, även om det avtagit något.

Vid midnatt hade regnet lugnat sig betydligt och större nederbördsmängder rapporterades bara lokalt.

Under kvällen rörde sig dessutom ett åskoväder västerut upp över mellersta Norrland med flera blixtnedslag i trakterna kring Östersund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagHar du bilder på regnkaoset?
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder