”Mycket medieskvaller”

Anna-Maria Corazza Bildt känner inte igen sig i bilden av ”fuskmoderaterna”.

– Det är mycket medieskvaller, säger hon till DN.

På lördagen klubbade Stockholmsmoderaterna igenom vilka namn som ska stå på listorna i höst.

Anna-Maria Corazza Bildt.
Anna-Maria Corazza Bildt.

Listorna skulle ha slagits fast redan förra veckan, men stämman fick skjutas upp efter avslöjandena om organiserat fusk. Sedan dess har skandalen vuxit och sammanlagt åtta kandidater har fått stiga åt sidan, skriver DN på nätet.

På lördagen återupptogs stämman bakom stängda dörrar i landstingshuset i Stockholm. Strax före lunch hade de reviderade listorna för riksdag- landsting- och kommunval antagits.

Riksdagskandidaten Mats Rudin medgav i förra veckan att han betalat "ett antal" nyvärvade personers medlemsavgifter.

Mats G Nilsson kandiderade för omval till riksdagen, men kastade in handduken på fredagen efter att han insett att förtroendet för honom var ifrågasatt i nomineringskommittéen.

De fanns på listplats åtta respektive fyra. Efter strykningarna flyttades övriga kandidater upp i oförändrad ordning.

En efter en

I samband med att moderaterna på fredagen lade fram en extern och en intern utredning om fusket, klev Petter Lindfors och Rolf Könberg av från kommunlistan. Senare gjorde Birgitta Wahlman och Fozi Siid dem sällskap.

Annika Lindfors (Petter Lindfors fru) angav familjeskäl för att lämna landstingslistan.

Tidigare har Srikumar Hariharan hoppat av som riksdagskandidat. Men det skedde innan Mats Rudin blev avslöjad och listorna togs fram.

”Medieskvaller”

Anna-Maria Corazza Bildt är ett av ombuden som deltog i lördagens stämma. Hon ville tona ner fuskskandalen och säger till DN att det mest rör sig om medieskvaller.

Aftonbladets politiske expert Lena Mellin tycker att Moderaterna har handlat rätt som tagit in en extern utredare för att komma tillrätta med oegentligheterna.

– Jag tycker att de har varit ganska transparenta och handlat både snabbt och med så stor öppenhet som man kan begära, säger hon.

Mellin tror inte att skandalen kommer att etsa sig fast i folks medvetande särskilt länge.

Åtråvärda platser

– Nej, tack vare att det inte finns några tillräckligt tunga namn på listan tror jag att Moderaterna kommer att komma undan ganska lindrigt. Inför valet är det här glömt.

Lena Mellin tror inte att det är omöjligt att liknande avslöjanden väntar inom andra partier.

– Man ska komma ihåg att de här platserna, framför allt de till riksdagen är väldigt åtråvärda. Det kan vara en drivkraft till fusk.

Publisert: