Valet 2010

OROSTRESSKAOSPANIK

avVictor Stenquist, Anders Munck, Josefin Sköld

S-källa inför krismötet i dag: Stämningen är mycket trängd

1 av 5
Mejlet om det brådskande mötet skickades ut i förrgår kväll. Klicka på bilden för en större version.

Paniken lurar runt varje socialdemokratiskt hörn.

I dag hålls ett nytt krismöte – men ingen vet vad det handlar om.

Många tror att Mona Sahlin vill testa om hon har förtroende att sitta kvar som partiledare.

Oro, stress och kaos råder i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti.

I fredags hölls två telefonkonferenser, men redan samma kväll kallade partiledningen till ett nytt krismöte.

I dag måste alla 26 distriktsordföranden från hela landet ta sig till partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

”Vi hoppas att det är möjligt för er att prioritera fysisk närvaro”, står det i mejlet.

”Det går fort nu”

Mötet ska pågå i två timmar, men ingen dagordning har skickats ut.

– Vad mötet ska handla om vet vi nog inte förrän efteråt. Det går ju fort nu och det kan vara en poäng med att faktiskt ses, säger Kenneth G Forslund, distriktsordförande i Bohuslän.

Enligt en initierad källa på partihögkvarteret är det bara Sahlin och hennes närmaste som vet vad som ska tas upp.

– Min uppfattning är att det är ytterst få som känner till vad som ska sägas på mötet. Kanske bara Mona Sahlin, Ibrahim Baylan, Stefan Stern och någon till.

– Kanske kommer Mona Sahlin att ta upp frågan om en ny partiledarkandidat, och pröva sitt eget förtroende hos ledamöterna. Men framför allt är det viktigt att sätta ett datum för extrakongressen, säger en S-källa.

Knäckta av pressen

Inom partiet är oron inför framtiden mycket stor. En högt uppsatt socialdemokrat beskriver stämningen som mycket trängd.

– Ingen litar på någon. Det snackas och spekuleras fram och tillbaka. Personligen känner jag mig helt utmattad av all press.

– Även Mona tar all uppståndelse och kritik mycket hårt.

Och hon har förmodligen anledning att vara orolig.

I helgen har flera partidistrikt träffats för att diskutera Sahlins framtid.

– Det är inte omöjligt att de kommer att kräva hennes avgång snart, säger en S-källa.

När Raimo Pärssinen, riksdagsledamot och distriktsordförande i Gävleborgs län, offentligt kritiserade sin partiledare i torsdags med orden ”jag ser det inte som möjligt att hon fortsätter fram till nästa val”, förvånade han många.

– Men det satte bollen i rullning. Jag vet att det pågår flera sammandragningar mellan distrikten ute i landet just nu, säger en initierad källa.

Distrikten går ihop

Enligt uppgift till Aftonbladet har bland annat Norra Älvsborgs, Dalarnas och Bohusläns partidistrikt träffats för att stämma av hur man ställer sig till Mona Sahlins framtid.

– Det är inte omöjligt att fler distrikt kommer att kräva hennes avgång snart, säger en källa.

Enligt uppgifter ska partiets innersta krets, verkställande utskottet, träffas redan på förmiddagen och ta fram en krisplan som ska presenteras på mötet.

STATSVETARNA OM S-KRISEN

●Jenny Madestam

– Läget i partiet är oerhört ansträngt, situationen är helt unik. Det är väldigt viktigt att man kommer fram till ett datum för extrakongressen. Gärna så snart som möjligt. Ju längre krisprocess – desto större skada för partiet.

– Nej, jag har svårt att se att hon kan göra det. Jag tror att man måste byta ut alla personer på centrala positioner och presentera en helt ny laguppställning. Förmodligen avgår hon på extrakongressen, eller den ordinarie kongressen. För partiets egen vinnings skull.

●UlfBjereld

– Det är mycket rörigt inom partiet. Det finns en irritation över Sahlins sätt att ställa ledningens platser till förfogande utan förankring inom VU eller partiet. Dessutom grälar ledande socialdemokrater offentligt. Det är ovanligt, till och med unikt. Mona valde att lyfta på locket och insåg inte, eller missbedömde, konsekvenserna.

– Hon borde valt att ligga lågt, åtminstone tills kongressdatumet var klart. Det är förödande för partiets trovärdighet som det ser ut i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM