Folkets favorit

Av: Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Thomas Bodström har störst förtroende av ledande S-politiker

Räknas bort av experterna Thomas Bodström har större stöd än Mona Sahlin i Aftonbladets Sifo-undersökning, men statsvetarna tror inte att en politiker som har lämnat både riksdagen och landet kan vara en kandidat till partiledarjobbet. |
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Räknas bort av experterna Thomas Bodström har större stöd än Mona Sahlin i Aftonbladets Sifo-undersökning, men statsvetarna tror inte att en politiker som har lämnat både riksdagen och landet kan vara en kandidat till partiledarjobbet. |

Thomas Bodström är den populäraste S-politiker hos svenska folket.

Först på tredje plats finns partiledare Mona Sahlin, visar Aftonbladets unika Sifo-undersökning.

Men partimedlemmarna föredrar en helt annan kandidat – Margot Wallström.

Aftonbladets Sifo-undersökning. Klicka på bilden för att se den i större format!

Förtroendekrisen för Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin är enorm.

En Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Aftonbladet visar att den ledande socialdemokratiska politiker som svenska folket har störst tilltro till är Thomas Bodström.

– Det är intressant att det inte är partiledaren som man har förtroende för utan för Thomas Bodström, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

En femtedel av de tillfrågade anger att de inte känner tilltro till någon. Och först på tredje plats, med stöd från 18 procent, kommer Mona Sahlin.

Inget hot mot Sahlin

Trots att Thomas Bodström har lämnat politiken och flyttat till USA har han alltså svenska folkets stöd.

– Om undersökningen gjorts när han var kvar i landet och i politiken hade han kunnat bli en konkurrent till partiledarposten, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Nu ser han det som osannolikt att Bodström skulle kunna knuffa bort Mona.

– Ingenting är omöjligt. Men att Socialdemokraterna skulle gå till val med en partiledare som inte sitter i riksdagen är inte troligt.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren räknar också bort den förre detta justitieministern. Men efter hans uttåg ur politiken saknar han starka karaktärer i partiets toppskikt.

– Det beklagliga är att det inte finns fler Thomas Bodström. Det är alldeles för tunt. Om man går genom riksdagslistan så finns det kanske två namn som är tänkbara kandidater.

Han är därför övertygad om att Mona Sahlin kommer att sitta kvar över valet 2014.

Efterlyser ideologin

Det är inte debattören Göran Greider. Men han ser inte förtroendekrisen för Mona Sahlin som socialdemokratins största problem – det är avsaknaden av ideologisk riktning.

– Nu har hon tagit tag i personfrågorna. Men hon har fortfarande inte sagt ett pip om sakfrågorna, säger han.

Tror du att hon kommer att kunna sitta kvar?

– Det beror på hur hon hanterar den närmaste tiden. Om hon lyckas vitalisera den sakpolitiska debatten. Om Mona Sahlin misslyckas så kan vad som helst hända. Men det ska bra mycket till innan Thomas Bodström kliver fram. Han är inte den typ av ideologisk ledare som partiet behöver.

Mona impopulär i S-leden

Thomas Bodström – om svenska folket får bestämma. Men bland partimedlemmarna är Margot Wallström mest populär. Hon får hela 34 procent av rösterna i en undersökning bland socialdemokraternas medlemmar som Novus gjort på uppdrag av TV 4:s Nyheterna.

Där återfinns Bodström på andra plats med 18 procent. Anmärkningsvärt är att nuvarande partiledaren Mona Sahlin också bara får 18 procent av rösterna i undersökningen.

Publicerad: