Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svagt tal av Obama

Publicerad:
Uppdaterad:

Presidenten måste vara tuffare mot Svanberg för att rädda jobbet

tuffa krav Barack Obama talade till nationen från Ovala rummet. Han gjorde klart att BP kommer att betala för den största oljekatastrofen i USA:s historia. I dag möter han Carl-Henric Svanberg och kommer att kräva att oljejätten sätter undan stora summor för framtida skadeståndsanspråk.
Foto: AP
tuffa krav Barack Obama talade till nationen från Ovala rummet. Han gjorde klart att BP kommer att betala för den största oljekatastrofen i USA:s historia. I dag möter han Carl-Henric Svanberg och kommer att kräva att oljejätten sätter undan stora summor för framtida skadeståndsanspråk.

Felet låg inte i vad Barack Obama sa.

Felet var att han sagt allting tidigare.

Ska han lyckas övertyga amerikanska folket att han kan klara oljekatastrofen måste Obama ta i hårdare när han läxar upp Carl-Henric Svanberg i dag.

Förväntningarna på nattens TV-tal var stora. Obama hade själv höjt dem flera snäpp genom att välja att tala direkt från Ovala Rummet.

Ett faktum som förstärker känslan av att det här är en kris av samma dimensioner som terrorråden 11 september. Ett krig som måste vinnas.

Men Obama presenterade inga lösningar. Han la inte fram någon handlingsplan. Mest av allt verkade han vilja frammana känslan att miljökatastrofen inte var presidentens fel utan BP:s.

BP ska betala, slog Obama fast. BP ska återställa de skadade områdena. BP måste få stopp på läckan. BP måste upprätta en fond för de drabbade.

Mening för mening naglade han fast bolagets skuld. Få har några invändningar mot det.

Ingen självrannsakan

Däremot hade han själv inte mycket att komma med. Nästan ingen självrannsakan alls och väldigt lite av konkret handling.

Trots allt var det han som 18 dagar före läckan gav nya tillstånd för djuphavsborrning med motiveringen att "dagens oljeriggar generellt inte orsakar några oljeläckor. De är teknologiskt mycket avancerade".

I talet pratade presidenten i allmänna termer om att oljeläckan visar att det krävs hårdare miljölagar och att USA måste bryta sitt oljeberoende men ingenting om hur det ska gå till.

Meningar som "Jag kommer att göra allt i min makt för att lösa krisen" låter bra men vad betyder det egentligen?

Syndabock

Obamas tal avslöjade glappet mellan hans ambition att verka handlingskraftig och det faktum att det egentligen är rätt lite han kan göra. Det är BP och andra oljebolag som har expertkunskaperna, inte den amerikanska staten.

Efter det rätt svaga TV-framträdandet blir mötet med BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ännu viktigare.

Obama behöver en syndaback att delvis vältra över ansvaret på. Rollen har gått till Svanberg och VD:n Tony Hayward.

Obama måste pressa dem hårt trots att han formellt inte kan ge oljejätten några order. BP måste öppna den stora plånboken för att Obama ska gå fri.

Inga ryggdunkar

Även om mötet sker bakom stängda dörrar är inramningen viktig. Inga ryggdunkar, leenden eller hjärtliga handslag inför TV-kamerorna.

Med tanke på hur mycket Obama skällt på BP kommer stämningen att vara frostig.

Obama tänker kräva alla papper på bordet om varför BP konsekvent mörkat hur stora utsläppen är och varför man inte satte säkerheten i centrum. Han måste också pressa oljejätten att göra mer och arbeta snabbare med att täta läckan.

Nya beräkningar visar att upp till 60 000 fat olja per dag sprutar ut i Mexikanska Golfen.

Med sådana mängder är det inte bara naturen som är hotad.

Även Svanberg och Obama hänger fortsatt löst.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Publicerad: