Mejla

Wolfgang Hansson

Dödsdömd avrättad av exekutionspatrull

Publicerad:
Uppdaterad:

När ska USA sälla sig till den civiliserade världen och avskaffa dödsstraffet?

1 av 3 | Foto: AP
Gardners dotter Brandie var en av dem som väntade på beskedet om att hennes pappa skjutits till döds av exekutionspatrullen.

Mördaren Ronnie Lee Gardner avrättades i morse av en exekutionspatrull.

Avrättningsmetoden väcker nytt liv i diskussion om dödsstraff i USA.

När ska USA avskaffa dödstraffet?

Gardner satt fastbunden vid en stol med en pricktavla placerad framför hjärtat. Av de fem anonyma bödlarna hade en lösa skott i geväret. Så att ingen ska veta vem det egentligen var som sköt ihjäl Gardner som själv valde avrättningsmetod.

Avrättningsmetoden har inte använts i USA på 14 år. Den anses vara otidsenlig och inte lika säker som giftinjektion som numera är normalmetoden.

Vilket inte hindrade Utahs guvernör att via några rader på moderna Twitter meddela att han gett slutgiltigt klartecken till att skjuta Gardner, strax efter midnatt amerikanskt tid.

Men mitt i allt snack om avrättningsmetoder ifrågasätts åter dödsstraffet som sådant. Inte för att någon hävdar att Gardner var oskyldig. Den 49-årige Gardner sköt ihjäl en jurist när han försökte fly från en rättegång där han stod åtalad för ett annat mord.

Färre avrättningar

Debatten handlar mer om hur värdigt det är att ett land som USA tillämpar dödsstraff när de flesta västerländska demokratier avskaffat det.

Antalet avrättningar i USA har gått ner sedan toppåret 1999 då 98 dödsdömda avrättades. Förra året var det "bara" 52 stycken.

En attitydförändring verkar alltså vara på väg. Förra året utfärdades färre dödsdomar än någon gång under de senaste 30 åren.

Frikända

Modern dna-teknik har mer än något annat fått domstolar och jurymedlemmar att bli försiktigare. Hela 17 dödsdömda har blivit frikända efter att dna-tester visat att de inte begått brotten de blivit dömda för.

17 oskyldiga män som i normala fall blivit avrättade efter att ha fått sin sak prövad i amerikansk domstol.

Frikännandena kom i många fall inte för att rättsapparaten själv insåg att den gjort fel utan därför att fristående människorättsadvokater tagit sig an fallen och drivit dem utifrån personligt engagemang.

Hur många oskyldiga avrättades innan dna-tekniken kom eller för att ingen brytt sig om att använda den?

Frågan är störande men inget vet svaret.

Vågar inte

Ett antal delstater har infört moratorium eller avskaffat dödsstraffet på grund av risken att domstolarna dömer oskyldiga till döden.

Så när ska USA ta det slutgiltiga steget in i den civiliserade världen och avskaffa dödsstraffet?

Mycket tyder på att dödsstraffet långsamt är på väg att kväva sig själv till döds men att helt ta bort det är inget som sker det närmsta årtiondet.

35 delstater har kvar dödsstraffet. I opinionsmätningar brukar runt 60 procent av amerikanerna säga att de är för dödsstraff. En siffra som varit rätt konstant under lång tid.

Så länge inte en majoritet amerikaner är mot dödstraff vågar politikerna inte avskaffa det.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: