Kungens släkting snattade

NYHETER

Åtalas – för andra gången

För andra gången har kungens nära släkting åtalats för snatteri.

Grevinnan erkände direkt att hon tagit två krukväxter.

– Jag vet inte varför det blev som det blev.

Runt lunchtid 28 december kom kvinnan, som är nära släkting till kungen, in på ICA Kvantum på Malmvägen på Östermalm i Stockholm.

Hon gick runt och plockade varor som hon sedan betalade för i kassan. Men ute på gatan vände hon om och gick in igen och köpte ett paket cigaretter. Dessförinnan hade en civilklädd väktare uppmärksammat något misstänkt.

”Var inte meningen”

– Jag såg kvinnan plocka fram påsar avsedda för blommor utanför butiken. Sedan stoppade hon ner två krukväxter i papperspåsen som hon lämnade vid ingången, berättade väktaren i förhör.

När hon plockade upp kassarna och lämnade butiken ringde väktaren polisen. För polisen har kvinnan erkänt att hon tog de två krukväxterna till det sammanlagda värdet av 138 kronor. Någon förklaring till tillgreppet har hon dock inte.

– Jag ber om ursäkt för det inträffade. Det var inte meningen men jag vet inte varför det blev som det blev med blommorna, sa hon till polisen i förhöret.

Kvinnan är nära släkt med kungen och hette som ogift Bernadotte men bytte namn när hon gifte sig. Hon är numera skild. Hon hade en tjänsteinkomst på 394? 619 kronor förra året.

Fick betala 500 kr

I åtalet om snatteri som väcktes den 30 april i Stockholms tingsrätt föreslår åklagaren en påföljd på 30 dagsböter på sammanlagt 5?100 kronor.

Kvinnan har uppgett att hon är beredd att betala ett strafföreläggande.

Det är inte första gången kvinnan grips för snatteri. Förra året dömdes hon att betala 500 kronor till brottsofferfonden. Då hade hon fått med sig en tidning för 50 kronor utan att betala på Sabis Fältöversten på Östermalm.

Aftonbladet har varit i kontakt med kvinnan som inte vill uttala sig om händelsen.